Fire ud af ti vil sende militær til Afrika

Udenrigsministerens tanke om at sende danske soldater til Afrika bakkes op af et stort mindretal af vælgerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udenrigsminister Lene Espersen (K) får opbakning fra 40 procent af vælgerne til at sende soldater til afrikanske lande som Somalia eller Sudan, hvis Nato beder om det. 47 procent vil dog sige nej, viser en måling fra Megafon, som er gennemført for Politiken og TV 2.

Målingen er lavet, efter at udenrigsministeren i sidste uge fremlagde sin strategi for dansk udenrigspolitik i de kommende 10 år.

Her lægger hun op til, at Danmark skal være klar til at sende landtropper til Afrika for at hindre, at fejlslagne stater på kontinentet bliver en sikker havn for terrorister. Socialdemokraterne, SF og DF afviste øjeblikkeligt tanken.

Tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) finder det overraskende, at så mange er klar til at sende landtropper til Somalia eller Sudan.

- Det må være et udtryk for, at opgavens vanskelighed ikke står helt klart for alle, siger han til Politiken, med henvisning til at amerikanerne tabte slaget om Mogadishu i 1993 og måtte trække sig ud af landet. De har aldrig siden vist nogen interesse for at gå ind igen.

Udenrigsministeren glæder sig dog over, at så mange er klar til at sende soldater til Afrika, hvis det skulle blive aktuelt.

- Jeg synes, jeg har opnået noget med debatten. Mit ønske har været at sige, at hvis nye steder i verden bliver en trussel mod Danmark, skal vi være klar til at sende soldater, siger hun til Politiken.

/ritzau/