Fire ud af ti kommuner sparer på børnene

38 ud af 98 kommuner har ifølge nye beregninger tænkt sig at spare på børneområdet i 2015. Det får alarmklokkerne til at bimle hos Enhedslisten og SF, der ikke er tilfredse med ringere normeringer i daginstitutionerne.

Fire ud af ti kommuner svinger sparekniven over børneområdet i 2015. Det viser tal, som analyseinstituttet Bureau 2000 har beregnet på for DR Nyheder. Besparelserne kommer, selv om regeringen ved to finanslove har tilført børneområdet henholdsvis 500 millioner kroner og 250 millioner kroner.

»Det er dybt frustrerende, at kommunerne ikke bruger de ekstra midler til at løfte børneområdet og skabe bedre normeringer. Og jeg er ærlig talt rystet over, at nedskæringerne fortsætter, når kommunerne udmærket ved, at børneområdet i forvejen er skåret helt ind til benet,« siger Elisa Bergmann, formand for pædagogernes organisation BUPL, i en pressemeddelelse.

Ifølge BUPL mangler der landet over 4.500 pædagogstillinger, hvis man sammenligner med niveauet i 2009. Det betyder ifølge pædagogerne, at de ofte står alene med store børnegrupper.

Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik lyder normeringerne på 3,5 børn per pædagog i vuggestuer, 6,7 i børnehaver og 14,8 i SFO/fritidshjem. Det er langt fra BUPLs faglige anbefaling på 2,5 børn per pædagog i vuggestuer, fem i børnehaver og otte i SFO/fritidshjem.

Enhedslisten vil på baggrund af tallene have ministeren i samråd.

»Det er en sag, vi vil tage op med regeringen, at kommunerne igen sparer på det her område. Det er noget, vi har tænkt os at hive ministeren i samråd om,« siger Rosa Lund (Ø) til DR Nyheder.

Hun mener, at aftalen om de 500 millioner kroner til kommunerne skal genforhandles, så pengene kan blive målrettet mere personale i daginstitutionerne.

Også SFs formand, Pia Olsen Dyhr (SF), siger til DR Nyheder, at det skal sikres, at pengene går til bedre normeringer.

»Helt konkret hvordan vi gør det, vil jeg gerne diskutere med socialministeren - for vi skal have fundet en løsning,« siger Pia Olsen Dyhr, der ikke vil afvise, at der er behov for at sætte endnu flere penge af til at styrke børneområdet.