Fire kommuner får lov til at hæve skatten næste år

Fire kommuner, som har søgt om at hæve skatten i 2017, har fået grønt lys fra Social- og Indenrigsministeriet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Borgere i Holbæk, Odense, Læsø og Rebild kommuner skal formentlig indstille sig på sammenlagt at betale 200 millioner kroner mere i skat næste år.

Det ligger fast, efter Social- og Indenrigsministeriet har givet de fire kommuner grønt lys til at hæve skatten for 2017.

De fire kommuner har alle fået del i rammen til skatteforhøjelser for 200 millioner kroner. Nu skal andre kommuner sætte skatten ned, så de kommunale skatter samlet set bliver holdt i ro i 2017.

Hvis kommunerne samlet set hæver skatterne, udløser det en økonomisk sanktion over for den enkelte kommune og kollektivt for kommunerne.

Regeringen har dog en en pulje med tilskud til skattenedsættelser, som skal motivere andre kommuner til at sænke skatten.

Holbæk, Odense, Læsø og Rebild søgte om lov til at hæve skatten for samlet cirka 266 millioner kroner. Kommunerne kunne dog ikke få det fulde beløb, fordi det overskred rammen på 200 millioner kroner.

Det er det beløb, som landets kommuner må hæve skatten for, hvis andre sætter den tilsvarende ned. Det ligger i regeringens økonomiaftale med KL.

De 200 millioner kroner fordeler sig således på kommunerne:

Holbæk kan sænke skatten med 34,6 millioner, Odense med 145,7 millioner, Læsø med 1,8 millioner og Rebild med 17,9 millioner kroner.

Budgetterne og skattefastsættelsen for 2017 skal vedtages af kommunalbestyrelserne senest 15. oktober 2016.

Først søgte fem kommuner om tilladelse, men Kerteminde Kommune trak senere sin ansøgning.

/ritzau/