Finjusteringen

Henrik Sass Larsen er tilbage, og SF får en mere naturlig overensstemmelse mellem mærkesager­ og ministerposter. Her er historien om rokaden, der mest af alt blev en finjustering.

De sidste vigtige forhandlinger forud for ministerrokaden stod mellem SF-formand Annette Vilhelmsen (th.) og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S, i midten). Internt blandt Socialdemokraterne er der frygt for, at prisen for at sikre partifællen Henrik Sass Larsen (tv.) en ministerpost har været for høj. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Rokaden skulle gøre så meget godt for den kriseramte regering.

Flere af regeringspartiernes strateger har haft hede drømme om en big bang-rokade flankeret af et nyt regeringsgrundlag, nye politiske ambitioner og en ny fortælling, der skulle genvinde vælgernes tillid. En ny start for en presset regering. Men sådan blev det ikke.

I stedet valgte statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i går at præsentere det, der mest af alt ligner en finjustering af regeringens hold uden nye politiske varer på hylderne – i hvert fald i denne omgang. Rokaden er mest af alt en opdatering og normalisering af regeringsholdet. Henrik Sass Larsen bliver hos Socialdemokraterne anset som en naturlig del af regeringsholdet og har nu overstået sin karantæne. SF har gjort op med den ministersammensætning, som den tidligere SF-toppolitiker Thor Möger Pedersen forhandlede sig frem til under regeringsforhandlingerne i »det sorte tårn« på Amager og står nu i spidsen for flere borgernære områder. Emner, der giver mere opmærksomhed hos den klassiske, kvindelige SF-vælger. En bevægelse, der reelt har været på vej, siden Annette Vilhelmsen vandt SF-formandsvalget i oktober.

Planerne om en ministerrokade blev vendt i regeringstoppen, allerede inden ministrene gik på sommerferie, men i sidste uge indledte man de konkrete sonderinger om ministerkabalen. Herefter gik et intenst forhandlingsforløb i gang. Partiformændene Helle Thorning-Schmidt, Margrethe Vestager (R) og Annette Vilhelmsen (SF) mødtes flere gange under journalisternes radar i Statsministeriet, og i løbet af onsdagen og torsdag intensiverede særligt Vilhelmsen og Thorning forhandlingerne.

Thorning ville gøre tro væbner til minister

Thornings primære ønske var at få sin tro væbner under det socialdemokratiske formandsvalg, Henrik Sass Larsen, ind på ministerholdet. S-toppen ser store muligheder i at få netop Sass ind i den centrale vækstdiskussion og ser ham som et stærkt kort i debatten med hovedmodstanderen Venstre frem mod næste valg.

Samtidig har Annette Vilhelmsen længe haft et ønske om at komme væk fra det lovtunge erhvervs- og vækstministerium og sætte sig i spidsen for et ministerium med en tydeligere velfærdsdagsorden. Men Socialministeriets konstruktion skulle ændres. Ifølge Berlingskes oplysninger var netop Vilhelmsens ressortområder en af de sidste armlægninger mellem Socialdemokraterne og SF. Men med en overflytning af hele børneområdet, ansvaret for de nul- til seksårige i daginstitutioner med videre, og det sociale forebyggelsesområde var Vilhelmsen tilfreds. Samtidig har hun fået placeret Pia Olsen Dyhr (SF) som medlem af regeringens magtfulde koordinationsudvalg og transportminister med ansvar for at udmønte den enorme togfond, som omfattes som lidt af en gavebod til offentligt transportglade SFere. Pia Olsen Dyhr forfremmes, fordi hun ifølge SF-kilder har ageret aldeles loyalt over for Vilhelmsens projekt.

Selv om glæden ved at få Sass på ministerholdet er udbredt i den socialdemokratiske folketingsgruppe, er der ikke murren i krogene. Flere S-folk havde gerne set, at der blev hentet en ny socialdemokrat ind på ministerholdet. Flere mener, at politisk ordfører Magnus Heunicke stod for tur. I stedet fik han posten som statsrevisor og knap 300.000 kroner ekstra i lønningsposten. En post, der også er kendt som »det politiske holdkæftbolsje«.

Andre hæfter sig ved, at S-toppen har givet køb på flere vigtige poster for at få Henrik Sass Larsen med på holdet.

»Jeg håber, at Sass er prisen værd, for vi har godt nok betalt en høj pris i denne rokade,« siger en centralt placeret socialdemokrat.

Samtidig må Nick Hækkerup affinde sig med en degradering til posten som handels- og europaminister. En reel juniorministerpost.

Hovedpersoner kritiserede skattelettelser

Hækkerup har de seneste mange år haft en stor stjerne i partiet, men kredsen omkring Helle Thorning-Schmidt har ifølge Berlingskes oplysninger ønsket at give ham en lærestreg efter hans kritiske udtalelser om regeringens selskabsskattelettelser. En kritik, som også Henrik Sass Larsen fremførte. Derfor ser flere socialdemokrater også Hækkerup-degraderingen som et led i den interne positionering om magten i partiet på den længere bane. Set med de positive briller får Hækkerup nu mulighed for at være en større del af den økonomiske diskussion som handelsminister.

Og hvilken rolle spillede de Radikale så i ministerkabalen?

Margrethe Vestager ser ingen umiddelbar grund til at ændre på sit hold. Udenrigsministerposten ville være alt for dyr ved forhandlingsbordet, og de Radikale er ganske tilfredse med deres ressortområder. Samtidig er R-folketingsgruppen relativt ung og uerfaren. Efter Marianne Jelved blev hentet ind som kulturminister, står de oplagte ikke i kø.

Gruppeformand Sofie Carsten Nielsen står formentlig forrest i køen, men hun har i forvejen en stor opgave som formand for finansudvalget og gruppeformand.