Finansminister bekræfter milliardhul i rød plan

Finansministeriets embedsmænd står ved deres beregning af, at S-SF's plan "Fair Løsning" var underfinansieret med mindst 22 mia. kr. Finansministeren er ikke uenig.

Finansminister Bjarne Corydon (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Før valget tordnede ledende socialdemokrater imod Finansministeriets beregning af deres økonomiske plan, Fair Løsning 2020, men nu bekræfter Finansministeriet, at planen var underfinansieret med mindst 22 milliarder kroner i 2020. Det fremgår af et nyt svar fra Finansministeriet, der nu ledes af socialdemokraten Bjarne Corydon. Det er den nye opposition, der har bedt Finansministeriet regne på den gamle S-SF-plan, og i et kortfattet svar hedder det: ”Der henvises til besvarelsen på Finansudvalgets spørgsmål nr. 185 af 18. maj 2011”

Dengang var konklusionen, at hullet på 22 mia. kr. kunne vokse til 39 mia. kr. i 2020, hvis det for eksempel ikke lykkedes for en ny regering at skaffe 15 mia. kr. ved trepartsforhandlinger. Det fik Socialdemokraternes daværende finansordfører, Morten Bødskov, til at beskylde daværende finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) for at misbruge sine embedsmænd.

- Og så beviser finansministeren igen, at der i hvert fald er et område, hvor han har store evner, og det er til at misbruge embedsmænd i et partipolitisk ærinde. Til gengæld demonstrerer han stor mangel på evne til at kende forskel på Finansministeriets embedsapparat og Venstres kampagnekontor, sagde Morten Bødskov dengang.

I dag afviser finansminister Bjarne Corydon, at han er uenig med sine embedsmænd. Han slår samtidig fast, at regeringens politik vil være baseret på de gængse regnemetoder, der bruges i Finansministeriet.

- De pegede på en række usikkerheder i forbindelse med nogle af de skøn vi havde, og det synes jeg er fuldstændig fair. Og nu holder vi os til gængse regnemetoder. Det er det eneste ansvarlige at gøre, siger Bjarne Corydon.

Venstres finansordfører, Peter Christensen, konkluderer, at svaret er en tilståelsessag:

- Det er et svar, som slår fast, at Socialdemokraternes økonomiske politik var underfinansieret. Det er en besvarelse, som fik Socialdemokraterne til at anklage den daværende finansminister om at misbruge Finansministeriets medarbejdere. At svarene var fabrikerede til lejligheden, siger han.

INFOshop: Halvdelen af danskerne siger ja til 38-timers uge