Finansloven er på plads: Flere penge til sundhed, ældre og biler

Regeringen, Dansk Folkeparti, de Konservative og Liberal Alliance er blevet enige om husholdningsbudgettet for 2016.

Finanslovsaftalen er kommet på plads efter en uge, hvor regeringen har landet en række andre, store aftaler, som udgør en vigtig del af finansloven. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statens husholdningsbudget for næste år er på plads.

Det siger finansminister Claus Hjort Frederiksen foran Finansministeriets berømte glasdør, hvor han sammen med Dansk Folkeparti, de Konservative og Liberal Alliance præsenterer finanslovsaftalen for 2016.

Og selvom aftalen er stram, har hver af de tre støttepartier fået indfriet deres største ønske til aftalen.

Dansk Folkeparti får trumfet et løft af ældreområdet igennem, en såkaldt værdighedsmilliard, der ifølge partiet skal sikre en mere værdig alderdom.

De Konservative bliver også imødekommet på hovedkravet om en fastfrysning af grundskylden - foreløbig dog kun i 2016, mens Liberal Alliance får ønsket om lavere registreringsafgift på biler opfyldt.

Hjort: »Ansvarlig og perspektivrig aftale«

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fortæller, at finansloven blandt andet vil gøre det lettere at være bil- og boligejere, og at der er skattelettelser for erhvervslivet.

»Vi bevæger os væk fra underskuddet på den strukturelle saldo. Jeg vil gerne takke forligspartierne for godt samarbejde,« siger han, og tilføjer, at det er en »ansvarlig og perspektivrig aftale«.

»Det har været en svær proces, fordi vi har skulle finansiere alle initiativerne krone-til-krone. Det gør det særlig tungt at arbejde med, men vi har arbejdet os igennem problemerne,« siger han.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl (DF) kalder aftalen »hæderlig god«.

»Vi gik til valg på primært tre ting, vi ville have løfte; sundhedsområdet, ældreområdet og politiets forhold. Alle tre områder får vi løftet,« siger Thulesen Dahl og henviser blandt andet til aftalens værdighedsmilliard.

Du kan læse hele finanslovsteksten her.

Glæde i LA og K

Hos Liberal Alliance jubler man over, at partiet har været med til at sikre penge til det, partiformand Anders Samuelsen kalder de tre b'er: boliger, biler og børn

»Vi er utrolig glade for finansloven. Jeg vil gå så langt som til at sige, det nærmest er en smuk finanslov. For første gang i 100 år får vi nu sænket afgiften på biler,« begrunder Anders Samuelsen sin glæde og fortsætter:

»Der er tre b'er i det for os; boliger, biler og børn. For vi har også fået en enighed om, at vi hæver koblingsprocenten for folk, der vælger friskoler til deres børn. Det er rigtig godt, fordi det øger valgmulighedern,« siger Anders Samuelsen.

Også hos de konservative er der glæde over aftalen:

»Vi havde tre krav, da vi gik ind til de her finanslovsforhandlinger. Grundskylden skal fastfryses, så vi ikke længere beskatter folk fra hus og hjem. Vi skal have flere betjente på gaden, og et politi som er bedre rustet til terrorbekæmpelse. Og vi skal have øget den humanitære nødhjælp til blandt andet flygtningene i Syrien, så færre flygter,« siger Søren Pape Poulsen i en meddelelse og fortsætter:

»Alle tre krav har vi fået igennem fuldt ud. Det er vi meget tilfredse med. Det er en rigtig god finanslov, som trækker Danmark i den rigtige retning.«

Aftale efter hektisk uge

Finanslovsaftalen er kommet på plads efter en uge, hvor regeringen har landet en række andre, store aftaler, som udgør en vigtig del af finansloven.

Det gælder eksempelvis politiaftalen, som regeringen, de blå støttepartier og Socialdemokraterne indgik i tirsdags og aftalen om et nyt kontanthjælpsloft, som de borgerlige partier blev enige om i går.

Tirsdag var samtidig dagen, hvor regeringen sammen med DF, K, LA og Socialdemokraterne blev enige om 13 ud af de 34 asylstramninger, regeringen fremlagde fredag i sidste uge.