Finanslov splitter vælgere bag regeringen

Mens S-SF-vælgerne ønsker en finanslovsaftale med Enhedslisten, kræver de Radikale vælgere det modsatte. Økonomien kræver balancegang, mener politisk ekspert.

Finansminister Bjarne Corydon (S) fremlagde i sidste uge regeringens forslag til finanslov. Nu viser det sig, at 55 pct. af de Radikale vælgere helst vil indgå forlig med de borgerlige partier. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringspartiernes vælgere er dybt splittede, når det handler om, hvem regeringen bør indgå finanslovsaftale med. Kun ti pct. af SF-vælgerne og 28 pct. af de vælgere, der stemte på Socialdemokraterne ved sidste valg, foretrækker et forlig med Venstre og de Konservative. Lige modsat forholder det sig med de Radikale, hvor 55 pct. af vælgerkorpset langt hellere så, at finansloven indgås med Venstre og de borgerlige. Det viser en ny Gallup-måling foretaget for Berlingske.

Målingen udstiller meget præcist den splittelse, som også hersker internt i regeringen, hvor SF på de indre linjer arbejder for at dreje politikken i ventreorienteret retning, mens de Radikale i den økonomiske politik er mere borgerligt orienterede, påpeger lektor i statskundskab Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

- Den her måling viser meget godt, at både Villy Søvndal (SF) og Margrethe Vestager (R) har hver sit meget forskellige vælgerkorps at tage hensyn til. Og det understreger, hvorfor temaet om hvem regeringen skal indgå politiske aftaler med, er så prekært, siger Rune Stubager.

Socialdemokraterne afviser dog, at splittelsen i vælgerhavet kan brede sig til Christiansborg:

- Når vælgerne fordeler sig sådan i forhold til det politiske spektrum, er det et udtryk for, at vi er en centrum-venstre regering. Vi vil forhandle os frem til det, som vi mener, er bedst for Danmark uanset den måling, og vi vil teste alle partier af på deres forhandlingsvilje, siger Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke (S).

Den radikale finansordfører Marianne Jelved ser sig ikke i stand til at svare på, om mest mulig radikal politik kan blive opfyldt via en aftale med de borgerlige eller med Enhedslisten.

- Nu sidder Det Radikale Venstre ikke alene i regeringen. Og i forhold til finansloven er det finansminister Bjarne Corydon, der styrer forhandlingerne. Han bestemmer på alle partiernes vegne inden for det mandat, han har fået, siger Marianne Jelved. Hun er ikke skræmt af, at Gallup-målingen viser, at under hver femte radikale vælger foretrækker, at regeringen indgår finanslovsforlig med Enhedslisten.

I sidste måned gjorde SF-formand Villy Søvndal det ret klart, hvad han foretrækker.

- SF er optaget af at have et ordentligt forhold til vores parlamentariske grundlag, Enhedslisten. Det er derfor meget naturligt, at vi ligesom sidste år kommer til at lave finanslov med Enhedslisten, understregede Søvndal.

Den analyse vil Marianne Jelved ikke skrive under på.

- Det må stå for Villy Søvndals egen regning. Vi går efter indholdet i de aftaler, der indgås. Det kender vi først, når vi når frem til slutningen af november, siger Jelved.

Den seneste halvanden uge har Venstre nærmet sig regeringen, når det handler om finansloven. Tidligere har partiet truet med at stemme nej, når snakken faldt på finanslovsforhandlingerne, men i sidste uge gik oppositionens store parti højest opsigtsvækkende ud og roste regeringens udspil til finansloven. I denne uge fremlagde V-formand Lars Løkke Rasmussen selv et finanslovsudspil, hvor han rakte hånden frem til Thorning og udviste forhandlingsvilje.

I dag er SFs finansordfører, Jonas Dahl, ikke villig til at gentage Villy Søvndals ord fra sommergruppemødet, men nøjes med at konstatere:

- Regeringen har lagt sin finanslov frem, og nu tager vi forhandlingerne med de politiske partier. Det er for tidligt at konkludere, hvem vi vil hvad med. Det vigtigste er, at vi opnår en god finanslov, siger han.