Finanslov: Milliardbeløb skal reducere overbelægning på sygehusene

Med finanslovsaftalen afsættes 1,2 mia. kr. til en handlingsplan, der skal forbedre forholdene for de ældre medicinske patienter.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Overbelægningen på landets sygehuse skal reduceres. Det skal være slut med, at ældre skrøbelige patienter i store tal stuves sammen på overfyldte stuer på medicinske afdelinger eller må tage til takke med en seng på gangen.

Det er budskabet fra regeringen, efter at der med den finanslovsaftale, der netop er indgået, nu afsættes ca. 1,2 mia. kr. til en ny national handlingsplan, der skal forbedre forholdene for de ældre, medicinske patienter.

»Vi kan ikke være bekendt, at skrøbelige ældre skal suse ind og ud af sygehusene og må ligge på overfyldte stuer eller blive placeret ude på gangene under deres indlæggelse. Derfor går vi nu i gang med lave en langsigtet og ambitiøs handlingsplan for ældre medicinske patienter, som skal sikre, at der bliver taget bedre hånd om de ældre både før, under og efter deres sygehusindlæggelse,«, siger sundhedsminister Sophie Løhde (V).

Konkret kommer indsatsen til at indeholde en »akutpakke«, som er målrettet problemerne med overbelægning på sygehusene. Men der lægges også op til en oprustning for at forbedre forholdene for ældre på plejehjem og i eget hjem, som får hjælp fra hjemmeplejen. Det sker med det mål at forebygge et stort antal unødige indlæggelser.

»Hvis det skal lykkes at få nedbragt overbelægningen, er det ikke nok at have fokus på sygehusene. Det er også nødvendigt at gøre noget uden for sygehusene. For gør vi ikke det, vil de ældre blive ved med at blive indlagt, fordi de for eksempel ikke har fået nok at spise og drikke, eller at der ikke er blevet fulgt godt nok op på sygdomme, der får lov at udvikle sig,«  siger Sophie Løhde.

Ministeren vil dog ikke gå så langt som at love, at overbelægningen er væk i morgen.

»Men jeg kan love, at vi med både akutpakke og handlingsplan går seriøst til værks. Og det er selvfølgelig, fordi vi har en ambition om at få bragt overbelægningen ned,« siger Sophie Løhde.

Med finanslovsaftalen, som er indgået med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative, afsættes der 320 mio. kr. til næste år til handlingsplanen for den ældre medicinske patient samt 300 mio. kr. fra 2017 og frem.