Fifleri med demokratiet

Lave K. Broch, Jørgen Raffnsøe og Ditte Staun:

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 31. maj tager Folketinget endelig stilling til spørgsmålet om dansk tilslutning til euro-traktaten - den såkaldte finanspagt. Storbritannien og Tjekkiet har på forhånd takket nej til euro-traktaten, Sverige har stillet krav til tolkningen af traktaten, mens Irland har besluttet at holde en folkeafstemning om den. Det er vores klare holdning, at Danmark også burde holde en folkeafstemning. Vi har derfor sammen med 17 andre radikale skrevet et åbent brev til den radikale folketingsgruppe og hovedbestyrelse. Det åbne brev kan i sin helhed ses på hjemmesiden www.radikaleukritik.dk

Vi og de andre medforfattere af det åbne brev kan med stor undren konstatere, at Det Radikale Venstres officielle holdning, som den udtrykkes af folketingsgruppen, er at der ikke skal holdes folkeafstemning om Euro-traktaten.

Dette på trods af, at det radikale principgrundlag både slår fast, at vi som parti netop støtter folkeafstemninger som et supplement til det repræsentative demokrati, og at vælgerne skal have mulighed for at tage initiativ til folkeafstemninger.

Den folkelige støtte for en folkeafstemning er desuden stor. I en landsdækkende underskriftsindsamling (koordineret af Folkebevægelsen mod EU) var der 1. maj indsamlet mere end 25.000 underskrifter. Det er med andre ord mere end de 11.067 underskrifter, der svarer til den danske andel af den ene million underskrifter, der skal samles på EU-plan for at få EU-kommissionen til at se på et spørgsmål. En meningsmåling publiceret på Altinget.dk den 20. januar og foretaget af A&B Analyse viser desuden, at 59 procent af danskerne ønsker en folkeafstemning om Euro-traktaten, mens kun 34,8 procent svarer nej. Dertil kommer, at Euro-traktaten strider imod Det Nationale Kompromis og den danske euro-undtagelse.

I den officielle protokol vedrørende euro-undtagelsen står der, at Danmark ikke vil deltage i ordningen med en fælles valuta og Danmark »vil ikke være bundet af de regler vedrørende økonomisk politik, som kun gælder for medlemsstater, der deltager i tredje fase af Den Økonomiske og Monetære Union«. Der er derfor indgået en kontrakt mellem den danske befolkning og partierne bag det nationale kompromis (S, SF, V, K, CD, Q og V) om, at Danmark ikke kan bindes til at føre ØMU-landenes økonomiske politik, og det er netop det, som euro-traktaten lægger op til.

Denne kontrakt mellem folket og flertallet i Folketinget kan kun ophæves, hvis der er støtte til det i en folkeafstemning. At et flertal i Folketinget nu prøver at undergrave den danske euro-undtagelse er at fifle med demokratiet.

Vi opfordrer derfor på det kraftigste til, at det Radikale Venstre respekterer Det Nationale Kompromis, og lever op til sit principprogram ved at sikre en folkeafstemning.