Ferieramt Løkke langer ud efter danske landmænd: »Landbruget har ikke helt leveret«

Fra sin ferie på Tenerife sendte statsminister Lars Løkke Rasmussen en klar besked til de danske landmænd om at levere mere for miljøet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lars Løkke Rasmussen (V) er langtfra imponeret over landbrugets frivillige indsats for at mindske kvælstofudledningen som del af den omdiskuterede landsbrugspakke.

Det kom frem, da statsministeren mandag aften sendte live på Facebook til sine følgere.

»Jeg vidste det selvfølgelig godt i forvejen, men jeg blev mindre glad, da jeg kunne se i Berlingske Tidende, at landbruget ikke helt har leveret på det, der lå i landbrugspakken; hvor vi gav landbruget mere rum (til at gøde, red.) mod, at landbruget så til gengæld skulle reducere udvaskningen (af kvælstof, red.),« sagde Lars Løkke Rasmussen fra en altan på den spanske ferieø Tenerife, hvor han i øjeblikket holder vinterferie.

Som en del af regeringens landbrugspakke fra 2015 fik landbruget lov til at sprede mere gylle på markerne og dermed udlede mere kvælstof. Som modydelse skulle landmændene frivilligt bl.a. plante mere skov og etablere vådområder, der kan medvirke til at reducere mængden af kvælstof, der når det danske vandmiljø.

De frivillige tiltag skulle efter planen have reduceret udledningen med 1.451 tons kvælstof i 2018. Den reelle reduktion er på 12 tons, som Berlingske kunne fortælle lørdag på baggrund af en ny opgørelse fra Miljø- og Fødevareministeriet.

»Det er i hvert fald helt oplagt, at landbruget ikke er i mål endnu,« sagde Lars Løkke Rasmussen på Facebook, inden han roste det danske landbrug.

»Vi har i dag et af verdens bedste landbrug, når man måler på det, der hedder CO2-aftryk, men vi skal nå længere. Vi skal dreje dansk landbrug i en retning, så det bliver mere klimavenligt.«

Minister afviser at gribe ind

I 2021 skal den såkaldte »kollektive indsats« give en årlig reduktion på knap 3.000 tons kvælstof, og både de Radikale og Socialdemokratiet har kaldt miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i et samråd, hvor han skal forklare, hvordan han vil sikre sig, at landbruget leverer den planlagte reduktion.

De Radikale ønsker at indføre øget regulering af landbruget, og at det får mindsket sine muligheder for at gøde, mens Socialdemokratiet endnu ikke har lagt sig fast på, hvordan man vil sænke udledningen af kvælstof.

»Det er muligt, at reduktionen i 2021 er interessant i et bureaukraticirkus, men for den danske befolkning, der kigger ud på fjorde og vandløb, er det vigtigt, at man hvert eneste år har styr på ikke at belaste miljøet. Det svigter regeringen lige nu,« siger Socialdemokratiets miljøordfører, Simon Kollerup.

Hidtil har Jakob Ellemann-Jensen afvist at gribe ind over for landbruget og f.eks. øge reguleringen, men han har også gjort det klart, at det sagtens kan ændre sig.

»Selvfølgelig vil der være et tidspunkt, hvor hvis man ikke er leverer ad frivillighedens vej, så kommer man til at levere det på en anden måde. Det er klart.«