Fem topofficerer mistænkt for snyd

Mistanken om, at fem danske topofficerer har medvirket i et bevidst forsøg på at føre Folketinget bag lyset, er så stærk, at Forsvarsministeriet er tæt på at indlede en tjenestemandssag mod dem.

ARKIVFOTO Generalmajor Poul Kiærskou, daværende chef for Hærens Operative Kommando Fold sammen
Læs mere
Foto: Jesper Kristensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mistanken om, at fem danske topofficerer har medvirket i et bevidst forsøg på at føre Folketinget bag lyset i sagen om antallet af krigsfanger, tilbageholdt af danske soldater under Irak-krigen, er så stærk, at Forsvarsministeriet er tæt på at indlede en tjenestemandssag mod dem.

Blandt de fem officerer er generalløjtnant Poul Kiærskou, tidligere chef for Hærens Operative Kommando og nuværende dansk repræsentant ved NATOs militærkomité, samt chefen for Flyvertaktisk Kommando, generalmajor Henrik Røboe Dam.

- Jeg kan bekræfte, at Forsvarsministeriet vil indlede et tjenstligt forhør mod fem højtstående officerer i sagen. Andet kan jeg ikke sige om sagen. Det er for tidligt, siger advokat Torben Koch, der repræsenterer officerernes forening, Hovedorganisationen af Officerer i Danmark.

Formelt set er en tjenestemandssag dog endnu ikke indledt.

Forsvarsministeriet har meddelt de fem officerer, at ministeriet har tænkt sig at føre en sag og de fem officerer har nu mulighed for at komme med deres kommentarer dertil. Derefter træffes den endelige beslutning. Dette anses dog for at være en formalitet, idet både statens advokat, Kammeradvokaten, samt jurister i Justitsministeriet mener, at der er grundlag for at indlede en sag.

Ifølge BT og Berlingskes oplysninger er de øvrige tre officerer den tidligere kontorchef i Forsvarsministeriet Peter Christian Alexa, den tidligere chef for internationale operationer i Hærens Operative Kommando, Hans Henrik Møller, samt den tidligere stabschef i Hærens Operative Kommando, oberst Ole Bering.

Den daværende stabschef, oberst Ole Bering, siger i en kommentar:

- Jeg har været i forsvaret i nogen-og-30 år og aldrig fået en indberetning for ikke at pudse mine støvler - nu står jeg så med en disciplinærsag om pligtforsømmelse. Det tager jeg egentlig ret cool. Nu bliver sagen undersøgt på en ordentlig måde, og jeg er tryg ved, at den undersøgelse vil ende med at konstatere, at jeg og andre blot har passet vores arbejde.

De fem topofficerer er under mistanke for at have overtrådt deres forpligtigelser som tjenestemænd ved at skjule eller medvirket til at skjule sandheden om antallet af krigsfanger, danske tropper tog under krigen i Irak i periode 2004-2007, således at daværende forsvarsminister Søren Gade (V) misinformerede Folketinget om de irakiske fangetal.

Sagen begyndte, da der i 2011 i en sagsmappe ved Hærens Operative Kommando blev fundet et udateret og unavngivet notat det såkaldte “papkassenotat” - skrevet af en embedsmand.

I notatet blev det overraskende påstået, at antallet af krigsfanger, taget i Irak, var nærmere 500 end det hidtil officielt oplyste tal på 198, og at den daværende hærchef, generalløjtnant Poul Kiærskou, havde givet ordre til, at det høje tal ikke måtte bruges, da Hærens Operative Kommando skulle komme med udkast til et svar, som forsvarsminister Søren Gade (V) skulle levere til Folketinget i 2007.

Senere blev det afdækket, at Hærens Operative Kommando klart og gentagne gange havde sagt til næste led i det militære kommandosystem, Forsvarskommandoen, at fangetallet var “usikkert” og kunne være højere end det oplyste tal på 198, alt efter hvordan en fange blev defineret, men at den daværende operationschef i Forsvarskommandoen - nuværende generalmajor Henrik R. Dam - direkte bad sine kolleger i Hærens Operative Kommando om at holde sig til den tidligere anvendte definition på hvad der skulle tælles som fanger.

Han bad således, ifølge en intern mail, om, at oplysninger om, at fangetallet var “enddog meget usikkert” blev fjernet fra hærens udkast til svar. Resultatet var, at Folketinget aldrig fulgt ud blev informeret om, at fangetallet kunne være langt højere end det officielt oplyste tal på 198.

Det såkaldte tjenstlige forhør, der nu ventes indledt, ledes af en tidligere højesteretsdommer, der efterfølgende skal komme med sin vurdering af, hvorvidt de fem officerer bør tildeles en disciplinær straf.

Hverken Poul Kiærskou eller Henrik Dam ønsker at kommentere sagen. Forsvarsminister Nick Hækkerup siger, forelagt de fem navne, at han ikke har kommentarer til personalesager.