Fem skarpe til Thulesen om transportøransvar

DF-formand Kristian Thulesen Dahl presser på for at få indført transportøransvar hurtigst muligt.

København: De Konservative og Dansk Folkeparti med formand Kristian Thulesen Dahl i spidsen vil have transportøransvar ved den dansk-tyske grænse.

Spørgsmål: Hvis man styrker politiindsatsen ved grænsen, er der jo mindre politi til resten af landet. Forringer det ikke borgeres sikkerhed?

- Først og fremmest skal vi have styr på grænsen og styr på dem, der kommer ind i Danmark. Det er også en måde at sikre forholdene i Danmark på og forebygge problemer.

- Vi skal selvfølgelig kigge på de samlede ressourcer. Vi har kæmpet for at få flere i uddannelse. På kort sigt kan man få betjente, der er gået på pension, tilbage. Desuden kan man se, om hjemmeværnet kan bistå med bevogtningsopgaver.

Spørgsmål: Vil I stadig gennemføre transportøransvar, selv om tyskerne ikke er med?

- Tyskerne regner i dag ikke med, at Danmark vil iværksætte transportøransvar. Men meddeler man en dato, vil det i takt med, at man nærmer sig datoen, gå op for vores tyske venner, at det vil vi.

- Så vil de samarbejde med Danmark, ligesom vi har gjort det med svenskerne.

Spørgsmål: Hvad skal datoen være for, at transportøransvar skal indføres?

- Regeringen vil på et tidspunkt selv erkende, at en stærkere grænsekontrol og et transportøransvar er nødvendigt. Men vi er utålmodige, så vi vil gerne fremskynde tidspunktet ved at presse på.

- Det er selvfølgelig svært at sætte en bestemt dato på det, men vi presser på for at få det indført hurtigere, end regeringen vil det.

Spørgsmål: Hvad hvis tyskerne ikke vil gå med på transportøransvar?

- Vi skal være parat til at gøre det under alle omstændigheder. Tyskerne har en lige så stærk interesse i, at trafikken over den dansk-tyske grænse fungerer for dem, der pendler.

Spørgsmål: Hvis tyskerne afviste deres andel i et eventuelt dansk transportøransvar, ville det så føre til flere asylansøgere?

- Jeg tror grundlæggende, at der ville komme færre. Det, at man ved, at Danmark har grænsekontrol, vil føre til, at færre fra Sydeuropa tror, at man kan komme helt til Danmark.

/ritzau/