Fem skarpe til Pia Olsen Dyhr om en ydelseskommission

SF vil have kontanthjælpsloftet væk, men Socialdemokratiet vil afvente, hvad en kommission kommer frem til.

Pia Olsen Dyhr fortsatte torsdag sin valgkampagne blandt andet med uddelingen af materiale ved Campus Carlsberg i København. Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Torsdag har SF-formand Pia Olsen Dyhr i Politiken gentaget sine krav til en ny, rød regering efter valget.

SF vil have fjernet kontanthjælpsloftet med virkning fra næste år som en del af en ny finanslov.

Svaret fra Socialdemokratiet er - som det har været længe - at man først vil lade en ydelseskommission komme med forslag, før man laver om på de sociale ydelser.

Spørgsmål: Pia Olsen Dyhr, hvad tænker du om forslaget om at nedsætte en ydelseskommission?

»Det har jeg intet problem med. Det er en rigtig god ide. Det har jo vist sig, at kontanthjælpsmodtagere kan have vidt forskellige rådighedsbeløb, afhængigt af hvor man bor i landet. Det bør man kigge på.«

Hvilken ny viden vil en kommission kunne bidrage med?

»I København har kontanthjælpsloftet ramt ekstra hårdt, men det tager det nuværende system ikke rigtigt højde for. Boligsikringen er i hvert fald ikke tilstrækkelig til at udjævne de høje huslejer, man har.«

»Men jeg har også mødt én i Vesthimmerland, hvor det ikke var huslejen, men mere det at få råd til mad, der var problemet. Så det giver god mening at få et samlet overblik,« siger hun.

Men bør man så ikke vente med at ændre på systemet, til konklusionerne er klar.

»Nej, det har jeg i hvert fald ikke tænkt mig. Kontanthjælpsloftet skaffer ikke nogen i arbejde, men det gør børn fattigere. Derfor skal det væk«, siger hun.

S står ret fast på, at der ikke bliver pillet ved noget, før ydelseskommissionen har fremlagt sine resultater. Hvorfor tror du alligevel, at du kan få overbevist Mette Frederiksen om at fjerne kontanthjælpsloftet?

»Socialdemokraterne siger det samme til mig, som de siger til jer journalister.«

»Men jeg tror, at de også vil kigge på valgresultatet og på, hvor mange mandater der står bag vores politik. Derfor kæmper vi for at få flest mulige stemmer, så vi kan øge vores indflydelse«, siger hun.

Kunne det være et kompromis at fjerne kontanthjælpsloftet først og herefter lade en kommission undersøge de øvrige overførselsindkomster?

»Ja, det er en god ide. Der skal være en anden retning og en anden politik for de svageste med en ny regering, og derfor er der nødt til at ske noget med det samme. Det kan vi ikke vente et år på.«

/ritzau/