Fem skarpe til Jakob Ellemann om udskydelse af 2025-plan

2025-planen udskydes, men den er filtret sammen med finanslovsforslaget. Kan give problemer, erkender Venstre.

Jakob Ellemann Jensen (V) under 1.behandlingen af Finansloven for 2017 i Folketingssalen d. 6. september 2016. (Foto: Olafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016). . (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

København. To måneder efter lanceringen udskyder regeringen nu forhandlingerne om dele af 2025-planen.

I stedet for en samlet aftale vil regeringen gå efter at få en hurtig aftale om finansloven for 2017, nye ejendomsvurderinger og PSO-afgiften, siger politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V).

Er chancerne dårligere eller ej, efter at visse dele af planen er blevet udskudt?

- Jeg tror sådan set, der er gode muligheder for at lande en finanslov først og siden en 2025-plan. Det væsentlige er, at vi ikke haster noget igennem.

- Det er også det, statsministeren er ude at sige: Vi skal have finansloven igennem og inden for en vis tidsramme.

Der er til gengæld andre ting i planen, der haster. Hvad er ny deadline for 2025-planen?

- Der er ikke nogen deadline for 2025-planen som sådan.

- Det er noget, vi lægger frem, fordi vi ønsker at flytte på nogle ting, som skal prioriteres. Det er et ønske om at fremtidssikre Danmark til næste generation.

Det er vel noget, som slår skår i statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) evner som forhandler?

- Det viser netop, at det er nogle forhandlinger, som statsministeren tager seriøst, når han siger, at det skal deles op, og at det mest presserende skal landes først.

Står regeringen dårligere i forhandlingerne?

- Jeg tror, det giver bedre mulighed, at der er god tid til at tale ordentligt om tingene. Jeg kan godt forstå, at nogen havde den tanke, at det skulle landes samtidig og hurtigere, end det kommer til at ske.

Før kunne man forhandle samlet, og man kunne tage og give fra de forskellige delelementer. Det kunne måske løsne op for det med topskattelettelser. Den frihed mister man nu, hvad mener du om det?

- Der er ingen tvivl om, at der har været elementer af finanslovsforslaget og 2025-planen, som har været indbyrdes afhængige. Den del må vi få filtret ud fra hinanden nu.

- Vi skal have nyt ejendomsvurderingssystem, men regeringens løsning om at give tryghed for boligejerne forudsætter, at der er et økonomisk råderum. Den del kan vi først tage hul på, når vi taler om 2025-planen.

Kan det give problemer?

- Det kan selvfølgelig give nogle udfordringer, at ikke alt kan landes på en gang. Men det giver også mulighed for at tale tingene igennem og få ordnet de mest presserende ting først.

/ritzau/