Fem skarpe til Ellemann-Jensen om Løkkes udfordringer

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har opgivet en række politiske mål - senest omkring pensionsalderen.

Jakob Ellemann-Jensen har fuld fart frem i dansk politik. Som politisk ordfører kommer han til at stå i skudlinjen, når Venstre skal forsøge at hive en 2025-plan hjem i efteråret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen gør det godt og er ambitiøs.

Sådan lyder det fra Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, som en reaktion på, at VLAK-regeringen dropper at hæve pensionsalderen yderligere.

Den melding kom statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) med søndag.

Løkke vil ikke være statsminister for enhver pris, har han selv udtalt. Men trods en række politiske nederlag, sidder han trygt i Statsministeriet.

Hvordan hænger det sammen? Ritzau har spurgt Jakob Ellemann-Jensen.

Hvordan går for regeringen i øjeblikket?

- Det går udmærket. Den er ambitiøs, og som jeg også har sagt tidligere, så kommer vi ikke til at kunne levere på alle dele af regeringsgrundlaget, for det afspejler, hvad vi ville gøre, hvis vi havde 90 mandater.

- Det har vi ikke. Men der er noget sundt i, at man præsenterer sine versioner og sine ærlige holdninger. Det gør vi. Kommer vi til at gennemføre det hele? Nej. Men vi prøver at få så meget igennem som muligt.

- Vi fik ikke en politiskole i Herning. Men vi gik til valg på, at vi skulle have en ny politiskole i Vestdanmark. Nu kommer den til at være i Vejle i stedet for Herning. Det er ikke så vigtigt, synes jeg.

Er det ikke nemt at have store ambitioner, når man ved, at man ikke kommer igennem med en del af sin politik?

- Nej. Har vi ikke ambitiøse politikere, som ikke tør melde ud, hvad vi reelt synes, vil være bedst for Danmark, så kommer vi ingen steder.

- Ambitioner er med til at facilitere en diskussion. Nu har vi haft den debat om højere pensionsalder, og det er ærgerligt, at det er taget af bordet.

Er det ikke bedre at have ambitioner, som er mere realistiske at opnå? Det med pensionsalderen har været en død ting fra start af.

- Pensionsalderen har været en vigtig diskussion at tage. Raske og rørige danskere bør blive længere på arbejdsmarkedet, og den diskussion er blevet ødelagt undervejs.

- Vi sammenligner mennesker, som er blevet slidt ned i deres arbejdsliv, med raske og rørige danskere.

- Vi skal tage os dem, der bliver ødelagt af et hårdt arbejdsliv, men forudsætningen for det er, at dem der kan, giver den en ekstra skalle.

Løkke har sagt, at han ikke vil være statsminister for enhver pris. Hvordan harmonerer det med det, vi ser i øjeblikket?

- Det spiller udmærket sammen. Jeg kan godt forstå, at spørgsmålet kommer op, for nu er der endnu en ting, vi ikke får, som vi vil have det.

- Men statsministeren sagde også, da han blev statsminister, at han ville måles på fire punkter: Flere private arbejdsplader, færre på offentlig forsørgelse, styrkelse af kernevelfærden og styr på asyltilstrømningen.

- De fire områder har regeringen i den grad leveret på.

Er det ikke alarmerende, at regeringen ikke kommer igennem med nogle af de ting, som danner grobund for den økonomiske politik, den ønsker at føre?

- Det sætter nogle begrænsninger i forhold til, hvor ambitiøs man kan være, og hvilke muligheder vi får i fremtiden.

- Det er ikke sådan, at vi står og mangler en pose penge. Men er du ikke villig til at lave reformer, så mangler du noget at bygge videre med.

/ritzau/