Fem skarpe til coronamyndigheder: Stor usikkerhed om omikron

Regeringen ønsker hverken at indføre vaccinepligt eller udgangsforbud for uvaccinerede, siger statsminister.

»Der er betydelig usikkerhed. Vi har ikke set, hverken laboratorieforsøg eller kliniske data endnu. Men stadigvæk, som immunolog ved jeg, at antistofferne binder sig bredt. Jo flere antistoffer, man har, jo større er sandsynligheden for, at de vil binde sig til virus. Der er også cellulær immunitet, som hjælper os rigtig godt, hvis vi alligevel er blevet smittet,« siger direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På et pressemøde onsdag aften svarede statsministeren, sundhedsministeren og flere myndigheder på spørgsmål om coronavarianten omikron, vacciner og restriktioner.

Her følger fem udvalgte spørgsmål og svar.

Hvor sikre er myndighederne på, at vaccinerne er et »supervåben« over for omikron?

»Der er betydelig usikkerhed. Vi har ikke set hverken laboratorieforsøg eller kliniske data endnu. Men stadigvæk, som immunolog ved jeg, at antistofferne binder sig bredt. Jo flere antistoffer, man har, jo større er sandsynligheden for, at de vil binde sig til virus. Der er også cellulær immunitet, som hjælper os rigtig godt, hvis vi alligevel er blevet smittet,« siger SSI-direktør Henrik Ullum.

Er du (statsminister Mette Frederiksen., red) meget langt fra en vaccinepligt?

»Ja. Vi ser selvfølgelig, hvad der sker i andre lande. Det er helt oprigtigt fra vores side, at vi vil aller-, aller-, allerhelst have, at det er det enkelte menneske, som træffer beslutningen. Men vi har omvendt ikke noget imod at gøre klart, hvor vigtigt det er, at det valg også bliver truffet,« siger Mette Frederiksen.

Hvorfor har regeringen ikke sikret, at vi var klar til at vaccinere, når vi ved, at corona rammer om vinteren?

»Jeg ved godt, at der er nogle nu, som står og venter. Til dem må vi sige, at der kommer flere tider nu. Vi har brugt al privat kapacitet, og der er nu lavet en aftale med danske regioners hjælp, så praktiserende læger i hele Danmark er med,« siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Hvorfor er regeringen ikke klar til, hvis der skal laves restriktioner, at målrette dem mod de ikkevaccinerede - det kunne være et udgangsforbud?

»Vi har ikke på noget tidspunkt haft udgangsforbud under pandemien.«

»Udgangsforbud har vi ikke på noget tidspunkt haft et ønske om at indføre, og det har vi heller ikke for nærværende,« siger Mette Frederiksen.

Hvorfor indfører man kun skærpede restriktioner ved indrejse fra to udenlandske lufthavne, når man har fundet omikron mange steder?

»Der er lavet en meget grundig analyse af de forhold. Man vil sætte testkapaciteten ind der, hvor risikoen er størst. Skulle man teste alle, ville der ikke være plads til testkapaciteten i lufthavnen. Analyser af rejsende fra det afrikanske kontinent viser, at de fleste kommer fra de to lufthavne,« siger Henrik Ullum.

/ritzau/