FE-chef løfter sløret for dansk spionage i udlandet

Hver måned indsamler Forsvarets Efterretningstjeneste millioner af oplysninger om telefontrafik i udlandet, som tjenesten senere udveksler med andre lande, afslører FEs chef.

Thomas Ahrenkiel, chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver måned indsamler Forsvarets Efterretningstjeneste flere millioner oplysninger om mobiltelefontrafik uden for de danske grænser. Det sker ifølge Politiken for at beskytte danske interesser og soldater, og de indsamlede oplysninger udveksles senere med andre lande, som Danmark samarbejder med.

»Det drejer sig om indhentning af telekommunikation i forhold til et konfliktområde i udlandet, hvor FE støtter de danske styrkers operationer,« siger FE-chef Thomas Ahrenkiel, i et interview med Politiken.

Efterretningstjenesten har hidtil været tavs omkring dansk spionage i udlandet, men han åbner nu op for med egne ord at undgå »misforståelser« på baggrund af lækager fra whistlebloweren Edward Snowden. Snowden forventes nemlig at offentliggøre dokumenter om FEs arbejde, akkurat som han har gjort i Norge, og derfor forsøger efterretningstjenesten at komme ham i forkøbet.

»Jeg kan bestemt ikke afvise, at en tilsvarende historie som i Norge vil kunne komme frem i Danmark, og i en størrelsesorden, der ikke afviger væsentligt fra sagen i Norge. Derfor vil jeg gerne slå fast, at det ikke handler om amerikansk masseovervågning af dansk mobiltelefoni. Der er derimod tale om indhentet telekommunikation, der er foretaget af FE i udlandet, og som derefter deles«, siger Thomas Ahrenkiel til Politiken.

Snowdens dokumenter vedrørende Norge viser, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA har lagret metadata fra Norge, og at den blandt andet har skaffet sig adgang til 33 millioner oplysninger om mobiltelefoni på blot en måned.