Fattigdomsdiskussion raser hos kontanthjælpsmodtager

- Velfærdsstaten er en fiasko, men fattigdom har vi ikke i Danmark, sagde Joachim B. Olsen (LA) i dag, da han tørnede sammen med SFs Özlem Cekic i kontanthjælpsmodtageren Carinas lejlighed.

Joachim B Olsen og Özlem Cecik på besøg hos fattig familie
Joachim B. Olsen, LA, og Özlem Cekic, SF, røg verbalt i totterne på hinanden, da de var på besøg hos en kontanthjælpsmodtager i dag. De to politiske modstandere ses her foran kvindens opgang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

- Dit budget bekræfter mig bare i, at man har et anstændigt liv, når man er på kontanthjælp.

Sådan lød udmeldingen fra Liberal Alliances Joachim B. Olsen, da Özlem Cekic, SF, i dag inviterede ham på besøg hos den 36-årige kontanthjælpsmodtager Carina fra København for at vise ham, at der findes fattigdom i Danmark, hvilket Liberal Alliance-politikeren hidtil har benægtet.

Besøget satte igen gang i en heftig debat mellem de to politikere, en debat, der allerede begyndte i oktober, da Joachim B. Olsen skrev ”Jeg brækker mig” på sin Facebook-profil med link til en artikel, hvori formanden for Folketingets Socialudvalg, Özlem Cekic (SF) luftede tanken om at bruge satspuljemidlerne til julehjælp til fattige i Danmark.

- Det er en hån mod de millioner af mennesker verden over som sulter at snakke om fattige i Danmark, skrev han.

I dag besøgte han så kontanthjælpsmodtageren Carina sammen med Özlem Cekic. Politikerne sad i hendes stue, som var sparsomt møbleret, men dog havde fjernsyn og playstation, som hun havde fået af familie og venner. 

"Du er latterlig, Joachim"

Carina, som har ramt kontanthjælpsloftet, har en indtægt på 15.728 kr. om måneden. Hun er enlig og har to børn, hvoraf det ene bor hjemme.

Hun fortalte de to politikere, at beløbet langt fra slår til, og at hun ofte bliver nødt til at spørge familier og venner om hjælp, hvilket hun ikke bryder sig om:

- Jeg synes, det er ydmygende, at jeg nogle gange må bede min familie om hjælp til at købe nye sko til min søn. Som mor føler jeg det dybt flovt, at jeg skal bede andre om hjælp, fortalte hun.

Men Joachim B.Olsen mente langt fra, at Carina er fattig:

- Vi er nødt til at holde fast i, at staten kun har penge til at give dig, fordi de opkræver dem fra andre, der går på arbejde. Jeg mener, du har råd til et anstændigt liv, når jeg ser på dit budget, og jeg mener, du bor flot her, sagde han.

Den bemærkning fik gentagne gange Özlem Cekic op i det røde felt:

- Ej, du er simpelthen latterlig Joachim. Mener du ikke, at det er nedværdigende, at en mor ikke selv kan købe en par sko til sin søn. Det er simpelthen langt ude, rasede hun mod ham.

"Vores velfærdssamfund er en fiasko"

Diskussionen fortsatte nede i gården mellem de to politikere. Joachim B. Olsen havde ikke ændret standpunkt efter besøget hos Carina:

- Materiel fattigdom findes ikke Danmark. De 25 procent af befolkningen, som er på overførselsindkomst, skyldes, at vi ikke har en ansvarlig social politik i Danmark, når det kommer til at inkludere folk på arbejdsmarkedet, fortalte han og fortsatte:

- Vores velfærdssamfund er en fiasko, for vi opgiver de her mennesker og sætter dem på passiv forsørgelse, sagde han før Özlem Cekic overtog ordet:

- Det er dig, der opgiver de her mennesker. Vi skal investere i dem, ikke gøre dem mere fattige. Det er uanstændigt, sagde hun iltert.

- Hjælper du dem ved at fjerne kontanthjælpsloftet, Özlem? Så får de jo et større incitament til at blive væk fra arbejdsmarkedet, hvilket gør dem mere syge og passive, argumenterede Joachim B. Olsen med store fagter.

Tiggergang hos familien i stedet for staten

Joachim B. Olsen mente desuden, at det er langt bedre at spørge sin familie og venner om hjælp, før man spørger staten:

- Vi har en forpligtelse overfor hinanden, før vi benytter staten, sagde han, hvilket Özlem Cekic var dybt uenig i:

- Det lyder jo amerikanske tilstande, sagde hun hovedrystende, før de to politikere skiltes igen.

Özlem Cekic havde selv fundet frem til Carina. Aftalen med hende var, at
vi ikke måtte gengive oplysninger, der kan få folk til at genkende
hende. Derfor de sparsomme oplysninger om hende.

Den nye regering har med den nye finanslov afskaffet kontantshjælpsloftet, men det er uvist, hvor meget mere om måneden, Carina får efter nytår.

INFOshop: Guide: Sådan kommer du af med din gæld

Deltag i debatten: