Farverige politikere topper Googles hitlister

Nikita Klæstrup og Mads Holger var de mest Google-søgte politikere i et år, hvor valg og politik satte sit præg på efterspørgslen på nettet - ligesom diverse ungdomskultur fænomener.

Nikita klæstrup, årets mest søgte kvinde og politiker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At politik fylder rigtig meget på nettet i et år med både valg og afstemning om EU-forbehold er måske ikke særlig overraskende og egentlig ganske betryggende, hvis man ser på det med demokratisk/moralske øjne.

De bliver så hurtigt forstyrret, når man ser hvilke politikere, der er de mest googlede i valgåret, der lige er gået.

Det er nemlig ungdomspolitikeren Nikita Klæstrup, der i dag er medlem Liberal Alliance, men tidligere var en iøjnefaldende ungdomspolitiker hos de Konservative. Mens den mest googlede mandlige politikere er Mads Holger, der også stillede op til valget for de Konservative, og efterfølgende blev smidt ud af partiet efter en kras kritik af den konservative profil.

Topplaceringerne fremgår af Googles hitliste over årets mest populære søgeord og personer, som netop er offentliggjort og viser, hvordan Vild med Dans og Den Store Bagedyst påvirker danskernes søgetrang på nettet - næst efter politik altså.

Listen viser dog ikke den totale mængde søgning, men hvilke der er mest i vækst i 2015.

»Hvis vi vi viste de rå tal, ville det stadig domineres af generelle søgninger som Google og Facebook. Derfor giver denne opgørelse et bedre billede af, hvad der har været særligt populært i 2015,« siger analytiker hos Google, Casper Blicher Olsen.

Han bedyrer dog, at Mads Holger også i den samlede statistik er mere googlet end Lars Løkke Rasmussen, der slet ikke er på 2015 -listens mest populære politikere, hvor man ellers finder folk som Helle Thorning-Schmidt og Carl Holst.

Valgets dominans på listerne ses også på hv-kategorierne, hvor Hvem-listen toppes af søgningen  »Hvem er valgt« foran »Hvem er blå blok« og »Hvem er rød blok« (med »Hvem er Dyrbys elskerinde« på en femteplads), Hvordan-listen toppes af »Hvordan brevstemmer man«, og Hvad-listen af det enkle spørgsmål: »Hvad skal jeg stemme« - der topper foran »Hvad betyder stjernen på det nye Snapchat«...

Men at der er andet end politik, der spiller ind for at blive et google-hit, er Nikita Klæstrup selv ikke i tvivl om.

»Jeg tror nok, det hele er startet af den kjole, som jeg havde på til De Konservatives 110-års gallafest,« siger Nikita Klæstrup, med henvisning til en stærkt nedringet kjole, der efterfølgende gjorde hende populær internationalt også - med billeder i Playboy og på sitet Reddit.

»Men det er ikke så overraskende - man ved jo, at smukke kvinder er meget googlet på internettet,« siger den 21-årige ungdomspolitiker.

Udover mere eller mindre politiske begivenheder er det stadig ungdom og populærkultur, der sætter sig igennem på  året google-lister.

Årets mest søgte ord er Agar.IO - et computerspil, der tidligere blev sparket i gang af populære spil-bloggere.

De meste søgte udenlandske kendte toppes af Caitlyn Jenner foran en anden amerikansk reality-person, Lamar Odom og med Adele på fjerdepladsen - international søgt over 400 millioner gange - og Donald Trump som nr. 9.

Også i danske TV-serier slår den unge reality-genre igennem med Paradise Hotel 2015 på en førsteplads foran Danmark har talent og med Bitz' store kur på tredjepladsen.

Årets mest søgte mand er dog hverken til politik eller reality - det er naturligvis Andreas Mogensen, den første danske astronaut i rummet.

SE LISTEN MED DE 10 MEST SØGTE DANSKE MÆND OG KVINDER HER.