Farvel fra den sidste af de »fantastiske fire«

Mogens Lykketoft har søndag meddelt på Socialdemokratiets kongres i Aalborg, at han ikke genopstiller for partiet ved næste folketingsvalg.

ARKIVFOTO. På Socialdemokratiets kongres i Aalborg meddelte den socialdemokratiske nestor Mogens Lykketoft, at han ikke genopstiller ved næste folketingsvalg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En socialdemokratisk epoke slutter, i og med at Mogens Lykketoft på partiets kongres i Aalborg søndag har gjort det klart, at han ikke genopstiller ved næste folketingsvalg.

Dermed stopper den sidste af partiets såkaldte fantastiske fire – Svend Auken, Poul Nyrup Rasmussen, Ritt Bjerregaard og Mogens Lykketoft – som folkevalgt socialdemokrat. De fire politikere har gennem årtier sat deres præg med store talenter for at udvikle politik, store egoer og indbyrdes magtkampe.

»For nogle måneder siden har jeg orienteret min kredsbestyrelse om, at næste gang – 13. gang – stiller jeg ikke op til valg. Men kære venner, jeg er både før og efter valget tilbage og kæmpe sammen med jer for den danske, socialdemokratiske model,« sagde Mogens Lykketoft fra talerstolen i Aalborg Kongres- og Kulturcenter.

En kortfattet exit

Det må karakteriseres som en relativt kortfattet exit i betragtning af, at Mogens Lykketoft første gang var til det socialdemokratiske årsmøde i hallen i Aalborg i 1967 – to år efter, han med egne ord begyndte som »socialdemokratisk aktivist«. Den i dag 70-årige Lykketoft har været medlem af Folketinget de seneste 35 år.

Gennem årene har Mogens Lykketoft været udenrigs-, finans-, og skatteminister. Han har været formand for Socialdemokratiet. Formand for Folketinget. Og indtil for få dage siden var han – igen med egne ord – »på toppen af verden« som formand for FNs 70. generalforsamling.

Det arbejde som folkevalgt socialdemokrat siger han nu farvel til.

Og i Mogens Lykketofts ånd gør han det temmelig usentimentalt.

Den effektive finansminister

Efter talen beskrev den socialdemokratiske nestor over for journalisterne tiden som finansminister fra 1993 og frem som ét af karrierens højdepunkter.

Året inden havde Mogens Lykketoft sammen med Poul Nyrup Rasmussen kuppet S-formand Svend Auken. Det muliggjorde, at de Radikale kunne se idéen i en alliance med Socialdemokratiet. At Socialdemokratiet kunne vinde regeringsmagten tilbage. Og at Lykketoft kunne blive en særdeles effektiv finansminister.

»Vi fik faktisk 250.000 flere danskere i arbejde i den periode. Det, synes jeg, måske er det mest håndgribelige, jeg har været med til at bidrage til,« siger Mogens Lykketoft.

Et andet højdepunkt beskriver han som den seneste tid i FN.

»Jeg fik den oplevelse, at man faktisk havde mere direkte medvirken i at styre de politiske forhandlinger og beslutninger i FN, end jeg havde regnet med, da jeg sagde ja til at være dér,« bemærker Lykketoft.

En hylde fuld af dagbøger

Nu har Mogens Lykketoft blandt andet tænkt sig at skrive sine erindringer, hvilket er noget af en opgave i betragtning af, at han har 42 års dagbogsnotater. De fylder en hel hylde hjemme i klædeskabet.

»Jeg kan godt tænke mig – mens jeg stadig har kræfter – at have tid til at gøre meget andet end det, der ligger i at være folketingsmedlem. Og nu har jeg en masse bagage med fra FN. Jeg har kalenderen fuld af møder om bæredygtighed, og det kan sagtens fortsætte,« siger Mogens Lykketoft og tilføjer:

»Man kan sagtens hjælpe det her parti på andre måder end ved at sidde i Folketinget. Og jeg synes, jeg har taget min tørn.«

På Socialdemokratiets kongres i Aalborg meddelte den socialdemokratiske nestor Mogens Lykketoft, at han ikke genopstiller ved næste folketingsvalg. Her takker han for bifaldet efter sin tale. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.