Farlig majs på vej til Danmark

En ny gensplejset majs, der kan gøre bakterier resistente over for antibiotika til mennesker, er på vej til Danmark. EL kræver, at miljøministeren griber ind.

Miljøminister Connie Hedegaard (K) åbner for, at en ny type gensplejset majs kan komme til Danmark, selv om majsen indeholder gener, som giver resistens overfor antibiotika, der anvendes både på hospitaler og i behandlingen af dyr.

Ifølge Connie Hedegaard kan Danmark ikke kan stoppe den genmodificerede majs MON 863, da majsen er godkendt af EU. EU sagde i 2006 god for majstypen, der er genmodificeret til at modstå billelarver. Danmark har ellers stemt imod godkendelsen af majsen, der er forbudt herhjemme.

- Når en gmo har opnået EU-godkendelse er samtlige medlemsstater retligt forpligtet til at tillade markedsføring af gmo'en, idet der er tale om et totalharmoniseringsdirektiv. Dette gælder uanset hvordan, det enkelte medlemsland har stemt, skriver miljøministeren i et svar til Enhedslistens Per Clausen.

Han vil nu kalde Connie Hedegaard i samråd i Folketingets miljøudvalg for alligevel at få tilbagekaldt godkendelsen af majsen, der kommer fra den internationale kemikoncern Monsanto.

/ritzau/