Familiesammenføring ryger i udviklingsbistands-regnskab

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) tror ikke, at nye OECD-regler betyder stor ekstra regning for Danmark.

Nye regler i OECD betyder, at udgifter til familiesammenføring fremadrettet vil kunne indregnes som udviklingsbistand, lyder det fra minister. Scanpix/Bax Lindhardt/arkiv
Læs mere
Fold sammen

København. Nye regler for, hvad medlemslandene i OECD må tælle med som udviklingsbistand, kan betyde, at Danmark fremover kan indregne udgifterne til familiesammenføring som udviklingsbistand.

Derfor frygter udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) ikke, at Danmark nu må afsætte mange flere penge til udviklingsbistanden, fordi OECD har præciseret, hvad man må opgøre som udviklingsbistand.

- Meget tyder på, at vi for Danmarks vedkommende vil få et mindre udsving, siger hun.

Torsdag vurderer eksperter ellers over for Politiken, at Folketinget på grund af de nye regler vil skulle finde et større millionbeløb - formentlig trecifret - til ekstra nødhjælp og udviklingsbistand.

Det skyldes, at det nye direktiv i OECD's udviklingskomité (DAC) vil sætte en stopper for den praksis, Danmark følger, hvor udgifterne til sagsbehandling af asylansøgere medregnes som udviklingsbistand.

Selv om beløbet for asylbehandlingen i 2016 løb op i over 300 millioner kroner, vil regelændringen ifølge ministeren dog ikke betyde en stor ekstraregning i fremtiden.

- Jeg er ikke enig i, at det kommer til at ramme Danmark hårdt, siger hun.

Ifølge hende giver de nye regler nemlig også mulighed for at bogføre nye udgifter som udviklingsbistand.

- Det, som der peges på, er nogle administrative udgifter i forbindelse med asylsagsbehandling, som fremadrettet ikke vil kunne DAC'es (medregnes som udviklingsbistand red.) i det omfang, vi har gjort hidtil.

- Men til gengæld, så vil udgifter i forbindelse med familiesammenføring fremadrettet kunne DAC'es, siger hun.

Ministeren understreger, at regelændringerne i DAC-direktivet endnu ikke er nærstuderet.

Men hun er overbevist om, at de kun vil betyde mindre ændringer for Danmark, og at de nye regler er for det bedre.

- Jeg synes, det er godt, at der er kommet en afklaring, som betyder, at der fremadrettet vil være mere klarhed og transparens omkring, hvad der kan DAC'es. Altså hvad der er udviklingsbistand, og hvad der ikke er udviklingsbistand, siger hun.

/ritzau/