Familiesammenføring begrænses i ghettoer

Med sit nye ghettoudspil vil regeringen gøre det vanskeligere for beboere i de udsatte boligområder at få deres udenlandske ægtefælle til Danmark.

Taastrupgård er på listen over regeringens 29 danske ghetto-områder. Mustafa Tayibi har boet her i 26 år. Fold sammen
Læs mere

Beboere i ghettoer som Mjølnerparken, Vollsmose og Gjellerupparken får sværere ved at få deres udenlandske ægtefælle til Danmark. Flytter de ud af ghettoen, får de lettere adgang til familiesammenføring. Sådan lyder et af de centrale forslag i regeringens 32 punkter store ghettoudspil, der blev præsenteret af hele fem ministre på et pressemøde i går.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) fastslog, at regeringen planlægger at lave et pointsystem, så herboende fremover skal til at samle point, hvis de ønsker at få deres ægtefælle hertil.

»Vi vil forsøge at få en ny familiesammenføringspolitik, hvor kvalifikationer tæller, og hvor man også vil lægge vægt på, hvor boligen ligger. Hvis man bor i et område, hvor integrationen er lettere og hvor der stimuleres til integration, så vil det være noget, som kan give særlige point i en sådan ordning,« sagde Rønn Hornbech (V).

I dag dikterer udlændingelovens såkaldte boligkrav, at familiesammenførte skal råde over en bolig. Og det er den regel, regeringen vil stramme, så det bliver sværere at opnå familiesammenføring, hvis boligen ligger i et »udsat boligområde.«

DF ærgrer sig

Tidligere har Venstre foreslået, at ingen beboere i ghetto-områder skal have adgang til familiesammenføring. Men det bløder regeringen altså op i sit ghetto-udspil. Og den opblødning ærgrer Dansk Folkeparti sig over, og partiet vil i de kommende forhandlinger prøve at få regeringen til at tage skridtet fuldt ud.

Hverken S eller SF ønsker at tage endelig stilling til forslaget før de har set, hvordan regeringen vil udforme pointsystemet.

Birthe Rønn Hornbech afviste at fortælle, hvor meget sværere det bliver at få familiesammenføring for ghetto-beboerne. Dog slog hun fast, at sprogkundskaber, erhvervsfaring og uddannelsesbaggrund kommer til at veje tungt.

I samme spor stopper regeringen for, at kommunerne kan anvise flygtninge og ikke-europæiske indvandre en bolig i ghettoområderne.

»Ekstra kærligt skub«

På arbejdsmarkedsområdet strammer regeringen den såkaldte 450-timers regel, der betyder, at kontanthjælpen bortfalder for den ene ægtefælle, hvis hver ægtefælle ikke har haft 450 timers arbejder over to år. Nu bliver kravet 225 timer over ét år.

»Det er et ekstra kærligt skub,« sagde beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V).

Med gårsdagens udspil vil regeringen også sikre, at tosprogede børn taler godt dansk. Klarer de sig ikke godt ved en sprogtest i treårsalderen, kan forældrene blive tvunget til at sætte barnet i børnehave for på den måde at øge den sproglige stimulering. Tvangselementet kommer ind ved, at regeringen lægger op til at skære i børnechecken, hvis de modsætter sig kravet om børnehave. Da DF-leder Pia Kjærsgaard for et lille års tid siden foreslog det samme, fastslog hun, at det ikke kun var indvandrere, der skulle tvinges i daginstitution.

»Det kan selvfølgelig også være danske familier, som forsømmer deres børn,« sagde Pia Kjærsgaard dengang til Berlingske Tidende.