Faktatjek: Med plaster og lidt jod kan V-annonce kalde sig rask

Venstre udpeger seks problemer i sundhedsvæsenet. Partiet rammer fakta helt rent to gange, tre af dem er både-og. I en af påstandene holder fakta dog ikke, siger professor.

Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Der er plads til forbedringer i sundhedsvæsenet«.

Med den slaglinje lægger Venstre seks problemer frem, som ifølge partiet bør ændres, så danskerne kan blive behandlet ordentligt, når de bliver syge. Men selv om Venstre i det store hele rammer inden for skiven, er der også plads til forbedringer i partiets omgang med fakta i annoncen.

Berlingske har bedt Jakob Kjellberg, professor ved KORA,  se nærmere på kvaliteten af oplysningerne. KORA er Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning.

»4 ud af 10 patienter får ikke deres diagnose til tiden,« lyder det i annoncen. Men ifølge Jakob Kjellberg er kendsgerningerne langt mere kompliceret.  Han minder om, at der ikke findes en diagnosegaranti.

»Her går man for langt. Så hårdt kan man ikke måle. Det har aldrig nogensinde været formuleret sådan, at man havde garanti for en diagnose inden for en måned. Der er en målsætning om at sikre en diagnose inden for en måned. Man kan diskutere, om det er rimeligt at sige "til tiden" om en målsætning. Formelt set er der ikke et mål for, at man skal have en diagnose. Men målet er at sikre en udredning, der kan føre til en diagnose inden for en måned. Hvis der ikke er en diagnose, skal der være en plan«.

Om sundhedsvæsenet faktisk leverer planer, når man ikke har kunnet give en diagnose, måles der slet ikke på. Ifølge Kjellberg er det urealistisk at forestille sig, at alle patienter kan få en diagnose inden for en måned.

»Det kan ikke lade sig gøre. Mange patienter bliver jo aldrig udredt. "Alle" er ikke et rimeligt måltal, for det kan ikke lade sig gøre. Derfor er det stillet alt for hårdt op at sige fire ud af ti ikke har fået, hvad de har krav på,« siger han.

Selv om ikke alle nuancer er med i de øvrige påstande i Venstres annonce, er de alligevel mere robuste.

Annoncen begynder med påstanden: »Ventetiden er steget for en fjerdedel af operationerne«. Det er en fiffig formulering - den er teknisk set helt korrekt, men ikke særligt dækkende for udviklingen i ventetiderne.

»Samlet set er tendensen, at ventetiderne er faldet. De operationstyper, hvor ventetiden er øget, er der ikke tale om livstruende sygdomme,« siger Jakob Kjellberg.

»For stor geografisk ulighed i kvalitet og ventetider,« påstås det.

Jakob Kjellberg bekræfter, at der er forskel på ventetider regionerne imellem. Men han udelukker, at det er muligt at gøre ventetiden helt ens på tværs af landet.

»Eksempelvis har Region Nordjylland ikke samme rekrutteringsmuligheder af personale som i hovedstaden, og det giver en forskel i kapaciteten. Nogle steder har man en stor afdeling med et bestemt speciale, som gør ventetiden kortere på dette område i denne region.«

Påstanden om den kvalitetsmæssige forskel er svær at vurdere, siger han.

»Hvad er egentlig kvalitet? Hvis man havde en klar tolkning og et fast mål, ville man kunne sige det. Vi har nogle såkaldte "lead-indikatorer", som er bedste bud på at måle på det. Og ifølge disse er det ikke sådan, at alting er ringere i én region sammenlignet med en anden region. Der vil altid være variation mellem enheder og landsdele. Om den er for stor, er en politisk vurdering«.

Sandt er det, at "Op mod hver fjerde kræftpatient får ikke behandling til tiden", som der står i V-annoncen.

»Den er god nok. På kræftområdet er der skrappe garantier, men det er ikke alle, der rammer udredningen inden for 30 dage. Langt de fleste får så udredningen inden for den efterfølgende uge. Hvis man ser på den tidslinjegaranti, som politikerne har sat, er der ikke 100 procents overensstemmelse. Man kan diskutere, om det er et stort klinisk problem, men det er korrekt, at en fjerdedel af patienterne ikke rammer den garanti, der er sat«.

»Kræftpatienter mangler én patientansvarlig læge,« skriver Venstre.

Udsagnet har mere karakter af en politisk holdning end faktuel påstand. Jakob Kjellberg gør dog opmærksom på, at der er tale om en nyskabelse, ikke en mangel.
»Ret beset er det ikke en mangel, for det har aldrig været et krav. Det er en efterlysning, for det har aldrig tidligere været politik på området«.

Venstre påstår: "Der ligger stadig for mange patienter på gangene"

Et reelt problem, som det dog ifølge Jakob Kjellberg er svært at gøre noget ved for sygehusvæsenet.

»Problemet opstår, fordi der er manglende sammenhæng. Det handler meget om at kommunerne ikke er dygtige nok til at hjemtage patienterne, når de er medicinsk færdigbehandlede, og det handler også om, at der ikke er tilstrækkeligt med tilbud, der kan være alternativer til indlæggelse«.

Berlingske har stillet Venstre en række spørgsmål på baggrund af annoncen og Jakob Kjellbergs vurdering.
Først spørgsmål går på, hvorfor Venstre ikke oplyser, at det er tale om de ikke-livstruende sygdomme, når Venstre begynder sin annonce med, at »ventetiden er steget for en fjerdel af operationerne«.

Sundhedsordfører Sophie Løhde svarer via email.

»Ventetiden er for lang for alle sygdomme. Der er rigtig mange danskere, der i dag venter alt for længe på behandling. Det gælder både de ikke-livstruende og de livstruende som eksempelvis kræft. Uanset hvilken sygdom man er ramt af, så vil vi arbejde for, at ventelisterne bliver bragt ned«.

Venstre skriver, at der er stor geografisk ulighed i kvalitet og ventetider. Men anser partiet det for realistisk at opnå en helt ens ventetid over hele landet?

»Vi synes, det er uacceptabelt, at der i dag er store regionale forskelle. Det skal vi da gøre noget ved. I Nordjylland er de gået fra at have landets korteste ventetider i 2011 til i dag at have landets længste. Det er helt skævt.«

Venstre skriver, at op mod hver fjerde kræftpatient får ikke behandling til tiden

Vil Venstre love, at alle kræftpatienter får behandling til tiden?

»Vi vil hvert fald knokle for det, og vi skal altså gøre det bedre end i dag, hvor alt for mange kræftpatienter venter for længe. Det går ikke, at ens postnummer er afgørende for, hvor hurtigt, man får behandling. Der er store regionale forskelle for en række kræftformer«.

Er du enig i, at en patientansvarlig læge ikke er en mangel idet det ikke tidligere har været standard?

»Overhovedet ikke, for en patientansvarlig læge har været en mangel for mange patienter, der har været kastebold i sundhedsvæsnet. De skal have sikkerhed for, at der er er én læge, der har ansvaret for deres behandling. Det synes vi skal være standarden fremadrettet.«

»4 ud af 10 patienter får ikke deres diagnose til tiden,« hedder det i annoncen.

Vil Venstre indføre diagnosegaranti - og inden for hvilke frister?

»Venstre foreslår, at patienterne skal have en reel ret til hurtig udredning. Patienterne skal sikres udvidede valgmuligheder, hvis det på regionens sygehuse ikke er kapacitetsmæssigt muligt at udrede sygehuspatienterne inden for 30 dage, hvor  det fagligt er muligt«.