Faktatjek: Der er ikke 100 gram kød på forslag fra Alternativet

Uffe Elbæk drømmer om at frisætte store arealer i det danske landskab ved at bringe kødforbruget ned på 100 gram om dagen per person. Den kobling holder ikke, siger ekspert og erhvervet selv.

Uffe Elbæks Alternativet ser frem mod et kødfrit landskab i 2040. Hvis danskerne skruer kødforbruget ned til 100 gram per person, vil det ifølge partiet frisætte store arealer i Danmark. Forslaget har sagkundskaben imod sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

I Alternativets partiprogram forslag 3.4.1 »Spis mere grønt« hedder det:

»Hvis vi bringer det samlede kødforbrug ned til et niveau, der svarer til 100 gram kød om dagen per person, ville det have en lang række fordele. En sådan omstilling vil frisætte store arealer i det danske landskab, som vil kunne bruges på sammenhængende naturlandskaber eller planteproduktion, som er langt mindre næringskrævende.«

Læs også: Alternativet-kandidat vil forbyde citronmåner og Nutella

Men kan det virkelig passe? At »100 gram kød om dagen per person... vil frisætte store arealer i det danske landskab« eller arealer til mindre næringskrævende planteproduktion?

Kød sælges til eksport

Vi begynder hos institutleder Henrik Zobbe fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi under Københavns Universitet:

»Vi er medlemmer af EU. Dermed er der fri bevægelighed for varene. Jeg ved ikke, hvordan man vil forhindre, at dem, der gerne vil spise mere end 100 gram kød om dagen, importerer kødet, hvis de har lyst til det. Selv hvis man kan løse det problem, ved jeg ikke, hvordan man vil løse det faktum, at kød produceret i Danmark alt overvejende sælges til eksport.  En nedgang i kødforbruget herhjemme vil bare føre til mere eksport, ikke frisættelse af store arealer. Hvis man så løser det problem ved at regulere dansk landbrug i bund, så det kun må producere til hjemmemarkedet, jamen, så mister vi beskæftigelse og eksportindtægter.  Det ville kræve en meget tung regulering det her, som alligevel næppe kan lade sig gøre, da vi er medlem af EU, og der er fri bevægelighed for  varer.«

Så vidt Henrik Zobbe fra Københavns Universitet.

Hvad tænker erhvervet selv? Er der en sammenhæng mellem »100 gram kød om dagen per person« og så frisættelsen af »store arealer« til natur eller »mindre næringskrævende planteproduktion«?

Nej, siger cheføkonom i Landbrug og Fødevarer, Thomas Søby:

»Der, hvor der sker en kortslutning for Alternativet, er, at de højest 100 gram kød per dansker ikke vil medføre store, åbne landskaber. Ca. 70 procent af al produktion af fødevarer sælges på eksportmarkedet. For svinekød er det ca. 90 procent. Hvis efterspørgslen af kød skulle blive mindre herhjemme, ville kødet stadig blive produceret herhjemme og solgt til udlandet. Samtidig er en del af det kød, vi spiser, importeret. Alene af den grund vil en nedgang i den mængde kød, vi spiser, næppe føre til flere åbne landskaber herhjemme. Jeg ved heller ikke, hvordan man politisk vil sørge for, at danskerne nøjes med at spise 100 gram kød. Jeg tror, de danske forbrugere sætter pris på deres frie valg.«

Læs også: Økonomer: Alternativets politik vil medføre græske tilstande

Efterspørgsel stiger

Det kunne lyde, som om logikken i Alternativets miljøpolitik ikke er stærk. Det ville vi gerne have talt med partiets leder, Uffe Elbæk, om. Men partiet henviser til Christian Poll, Alternativets miljøordfører. Forelagt oplysningerne fra eksperten og Landbrug og Fødevarer siger han, at forslaget sagtens kan holde til et faktatjek.

»Forslaget skal ses i sammenhæng med en omlægning til 100 procent økologi. Vi ser frem imod 2040. Det vil skabe et helt andet marked, end det vi har i dag.«

Læs også: Alternativet: Krig og katastrofer er positivt for BNP

Den køber institutleder Henrik Zobbe fra Københavns Universitet ikke helt.

»Jo, jo. Men vi er 5 mio. danskere, og vi importerer og eksporterer kød. Vi er medlem af EU, så hvad med alle de andre? Dem kan vi jo ikke regulere. Eller hvad med hele verden: Efterspørgslen efter kød vil kun være stigende i 2040, vi bliver flere og flere mennesker, og flere og flere mennesker får råd til at spise kød.«