FAKTA: Sådan fungerer integrationsydelsen

Fredag er 21.000 kommet på regeringens integrationsydelse, der ligger under den tidligere fattigdomsgrænse.

21.000 - heraf størstedelen flygtninge - skal til at leve for langt færre penge, når de fredag kommer på regeringens såkaldte integrationsydelse. Arkivfoto. Scanpix/Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere

København. 21.000 borgere - hovedsageligt flygtninge - er fredag kommet på regeringens såkaldte integrationsydelse. Det skriver Jyllands-Posten.

Dermed ryger de samtidig under den tidligere SR-regerings fattigdomsgrænse. Grænsen blev indført i 2013, men er siden blevet afskaffet af V-regeringen.

Her er integrationsydelsen i hovedtræk:

* Ydelsen har til formål at gøre Danmark til et mindre attraktivt land for asylansøgere. Aftalen blev indgået mellem Venstre-regeringen, De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti i efteråret 2015 og udvidet i vinteren 2016.

* Nytilkomne flygtninge og familiesammenførte kommer på integrationsydelse. Det samme gør danskere, der har boet i udlandet i mindst syv af de seneste otte år.

* Beløbet varierer alt efter familiens sammensætning.

* Enlige uden børn vil modtage 5945 kroner om måneden før skat i integrationsydelse. Til sammenligning udgør den månedlige kontanthjælp for enlige uden børn 10.849 kroner før skat. Fattigdomsgrænsen lå i 2013 på 9.008 kroner.

* Et ægtepar med to børn med børn vil modtage i alt 19.005 kroner før skat i integrationsydelse om måneden. Til sammenligning udgør den månedlige kontanthjælp 28.832 kroner før skat. Fattigdomsgrænsen lå i 2013 på 20.692 kroner.

* Udlændinge kan få en såkaldt sprogbonus på 1500 kroner om måneden, hvis de består sprogprøven Dansk 2.

* Gjaldt i første omgang kun personer, der har fået opholdstilladelse efter 1. september 2015, men integrationsminister Inger Støjberg (V) udvidede senere aftalen til at gælde samtlige personer, som ikke har opholdt sig i Danmark i syv ud af de seneste otte år.

Kilder: Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet, Jyllands-Posten.

/ritzau/