FAKTA: Her er det offentliges skandaleramte it-projekter

EFI, Grunddataprogrammet og Social Pension er de seneste i en række problemfyldte it-sager.

Trods krav om mere kontrol og strammere økonomistyring for at holde de statslige it-projekter på sporet, er de ofte blevet forsinkede, dyrere eller ligefrem skrottet, påpeger it-professor. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere

København. Det offentliges kontrol med it-projekter skal tages fra dem, mener it-professor Kim Normann Andersen fra Copenhagen Business School.

Trods krav om mere kontrol og strammere økonomistyring for at holde de statslige it-projekter på sporet, er de ofte blevet forsinkede, dyrere eller ligefrem skrottet, påpeger han i Jyllands-Posten.

Forslaget har vakt interesse i Folketinget, og minister for digital innovation, Sophie Løhde (V), vil nu gå videre med sagen.

Her kan du få et overblik over flere af det offentliges skandaleramte it-projekter.

2016:

* Social Pension fra KMD bliver forsinket i 15 måneder. Det kommer ifølge TV2 Business til at koste kommunerne 340 millioner kroner. Systemet skulle ellers gøre det billigere at udbetale pension til borgerne.

* Grunddataprogrammet, som KMD skal levere til Digitaliseringsstyrelsen, bliver foreløbig forsinket et år. Projektet skal forbedre, standardisere og samle ejendoms- og adressedata. Det havde en pris på godt en halv milliard, men regningen ventes nu endnu større.

2015:

* Skats milliarddyre it-system EFI, der inddriver offentlig gæld, er fyldt med fejl og bliver skrottet i september.

2014:

* Arbejdsskadestyrelsens it-system Proask blev startet op i 2008 og bliver droppet i 2014. De samlede udviklingsomkostninger er opgjort til omkring 163 millioner kroner. Hertil kommer cirka 120 millioner kroner til renter, licenser og løbende drift af systemet.

2012:

* Rigspolitiets nye it-system Polsag bliver skrottet. Systemet skulle have været fuldt implementeret i 2009 og have kostet 153 millioner kroner. Regningen endte med lyde på over en halv milliard.

2009:

* Den digitale tinglysning blev til noget - men ikke uden store problemer. Overgangen til den digitale tinglysning betød flere måneder med dyr ventetid for boligejerne i efteråret og vinteren 2009 og endte med, at Domstolsstyrelsen fik kritik af Rigsrevisionen for deres håndtering af sagen.

2008:

* Efter 12 års ventetid og udgifter for 410 millioner kroner trækker Forsvaret stikket i 2008 og afbryder kontrakten med Saab, fordi et it-system - Daccis - ifølge Forsvaret ikke virker. Sø- og Handelsretten dømmer Forsvaret til at betale næsten 40 millioner kroner til det svenske våbenfirma efter at have ophævet en kontrakt i utide.

* Kort- og Matrikelstyrelsen får efter lang ventetid sit it-system MiniMaks. Det blev en dyr fornøjelse, da budgettet blev fordoblet fra 20,9 millioner kroner til 41,7 millioner kroner.

2003:

* Amanda blev vedtaget i 1996 af Folketinget med en bevilling på 214,4 millioner kroner til udvikling af et nyt system til arbejdsformidlingerne. Projektet ender med at koste 650 millioner kroner, og først i 2003 konkluderes det, at Amanda fungerer tilfredsstillende. Amanda skrottes i 2008, da systemet er for dyrt i drift.

/ritzau/