Fakta: Det indeholder regeringens coronavinterpakke

Et flertal i Folketinget er blevet enige om en milliard kroner til trængte sygehuse. Her er et overblik over aftalen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen, SF, De Radikale, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne er blevet enige om en særlig coronavinterpakke til de trængte sygehuse.

Aftalen er en delaftale, som er blevet indgået under forhandlingerne om næste års finanslov.

Pakken betyder, at regionerne får en milliard kroner til at afhjælpe presset på de danske sygehuse.

Her er punkterne i aftalen:

  • En milliard kroner ekstraordinært til midlertidige indsatser i sundhedsvæsenet hen over vinteren. Regionerne skal udmønte pengene til at få sundhedsvæsenet igennem en svær vinter. Det er regionerne, som står for at forhandle, hvad pengene skal gå til sammen med de relevante fagorganisationer. Pengene skal bruges til at fastholde sundhedspersonale, og de skal styrke aktiviteten i sygehusvæsenet til gavn for patienter og personale. Pengene skal tilgodese alle personalegrupper i sygehusvæsenet. Det understreges, at det ikke er et permanent lønløft til nogle faggrupper, men en midlertidig ordning.
  • I foråret lavede regeringen sammen med en række partier en aftale om, at personer, som har en ekstraindtægt som følge af covid-19, ikke skal modregnes i pension. Det betyder, at man som pensionist eksempelvis kan arbejde med at teste for covid-19, uden at det bliver modregnet i ens pension. Den bliver forlænget til og med 2022. I øjeblikket står den til at udløbe 31. december 2021.
  • Der afsættes også midler til, at udenlandske læger, tandlæger og andet sundhedspersonale kan få en kortere sagsbehandling, før de kan arbejde i Danmark.
  • I øjeblikket kan det tage flere år for en udenlandsk læge at få autorisation i Danmark, hvis vedkommende kommer uden for Norden eller EU. Partierne bag aftalen vil afsætte 11,3 millioner næste år, og 11,8 millioner i 2023 til at nedbringe sagsbehandlingen hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

Kilder: Finansministeriet.

/ritzau/