Fagtop: Vi har ikke fået en ekstra lønpose

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har ikke fået opfyldt deres krav om en ekstra lønpose til de offentligt ansatte. Sådan lyder meldingen fra fagbevægelsens topforhandlere, som mener, at de bliver spist af med penge, som de offentligt ansatte alligevel ville have fået.

Der er ingen grund til jubel. De ansatte i staten og kommunerne får ikke den ekstra lønpose, som Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti tidligere har stillet dem i udsigt.

Sådan lyder udmeldingen fra fagbevægelsens topforhandlere efter, at finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) i dag meddelte, at der vil blive afsat yderligere 1,7 milliarder kroner til de offentligt ansattes løn i 2008. Lønrammen skal stige med samme beløb i 2009 og 2010.

”Der er i realiteten ikke flere penge i det for de offentligt ansatte. Man pumper bare nogle flere penge ind i systemet nu, og så kommer der færre på et senere tidspunkt. Det skyldes, at vi i forvejen har en reguleringsordning, som sikrer, at vi følger lønudviklingen på det private arbejdsmarked,” siger Sine Sunesen, topforhandler for statens ansatte og næstformand i KTO.

Hun advarer Socialdemokraterne og DF mod at fremstille det som om, at de har fået opfyldt deres krav om en ekstra lønpose til de offentligt ansatte på fem milliarder.

”Nu kan man lave et mere spektakulært overenskomstresultat i det første år, men det giver ikke flere penge og større reallønsstigninger. Det er man nødt til at være ærlig om, for ellers stikker man folk blår i øjnene,” siger Sine Sunesen.
KTOs formand Anders Bondo Christensen mener heller ikke, at politikerne har indfriet de forventninger til et lønløft for velfærdsstatens kernetropper, som udmeldingerne om en lønpose på fem milliarder har skabt.

Fagbevægelsens topforhandlere afviser, at en konflikt er rykket længere væk, og de står uforstående overfor at Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er tilfredse med resultatet.

”Det er at fodre hunden med sin egen hale. Det indfrier ikke vores forventninger til, hvad Folketinget skal bidrage med. Jeg forstår ikke, at Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti kan sælge det som en sejr, for det er det ikke,” siger Connie Kruckow, formand for Sundhedskartellet.