Fagforeninger advarer mod SU'en som lån

Forringelser i SU'en kan blive en del af 2025-planen. Foreninger advarer mod at tage fra de studerende.

Ved at gennemgå den nyeste forskning mener FTF entydigt at kunne påvise, at en lavere SU vil betyde, at færre unge fra hjem, hvor forældrene ikke har en uddannelse, vil tage en videregående uddannelse. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næsten alt er på bordet, når regeringen tager hul på de længe ventede forhandlinger om en økonomisk plan frem mod 2025.

Blandt andet har partierne i blå blok meldt sig klar til at se nærmere på besparelser på SU'en, forud for at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag formiddag fremlægger regeringens udspil til en 2025-plan.

Nogle af de idéer, der udveksles bag Christiansborgs mure, er blandt andet at sløjfe SU'en på det sjette studieår eller gøre den lånebaseret på kandidatuddannelser, så man skal betale tilbage til staten.

Men det vil have store konsekvenser, hvis kandidatdelen bliver lånefinansieret, lyder det fra Ingeniørforeningen IDA. Halvdelen af de studerende på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser må droppe at skrive specialet, lyder det.

Formanden for IDA?s Uddannelses- og Forskningsudvalg, Carsten Eckhart, opfordrer politikerne til at tænke sig om en ekstra gang.

- SU er succeshistorie. Den medvirker til at sikre, at uddannelsesvalg ikke afhænger af forældrenes pengepung, men af de unges evner og lyst. Derfor er forslaget om omlægning af SU på kandidatdelen til lån en farlig vej at gå, siger han.

IDA, Dansk Magisterforening og Djøf advarer i et fælles debatindlæg i Berlingske om, at samfundet ikke har råd til at droppe SU'en.

Også FTF, som er hovedorganisationen for 70 faglige organisationer, fraråder at forringe støtten til de studerende.

FTF har forsøgt at rydde op i den verserende SU-debat, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Ved at gennemgå den nyeste forskning mener FTF entydigt at kunne påvise, at en lavere SU vil betyde, at færre unge fra hjem, hvor forældrene ikke har en uddannelse, vil tage en videregående uddannelse.

- Vi hører hele tiden skåltaler om, at det er så vigtigt, at vi er så uddannede som overhovedet muligt. Hvis vi skærer i SU'en, vil færre tage en uddannelse. Det går ud over samfundets samlede vækst, siger Bente Sorgenfrey, som er formand for FTF.

Det vil ifølge FTF koste samfundet tre milliarder kroner om året.

- Derfor anbefaler vi, at man ikke piller ved SU'en. Hvis vi ser indgreb i forbindelse med den 2025-plan, der kommer i dag, risikerer vi at udelukke nogen fra at tage en uddannelse, og det vil være skævt, siger hun.

Både Socialdemokraterne og De Radikale afviser at forringe SU'en. Hvad Venstre vil spille på banen afsløres, når regeringen senere tirsdag præsenterer sin 2025-plan.

/ritzau/