Fagdirektør: Departementschef var under pres fra Troels Lund

Skatteministeriets daværende departementschef, Peter Loft, sagde selv, at han var under pres fra skatteminister Troels Lund Poulsen og hans spindoktor Peter Arnfeldt. Det fortæller centralt vidne i Skattesagskommissionen.

ARKIVFOTO. Tidl. skatteminister Troels Lund Poulsen (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

Helt op i Skatteministeriets top var interessen for Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnocks såkaldte skattesag enorm i sommeren 2010 - både før, under og efter der var truffet endelig afgørelse i sagen. 

Da udkastet til Skat Københavns afgørelse, som frikendte Kinnock fra dansk skattepligt, lå klar i september 2010, følte daværende departementschef i Skatteministeriet, Peter Loft, sig under direkte pres fra sin minister, Troels Lund Poulsen (V) og hans spindoktor Peter Arnfeldt.

Det fortalte den erfarne fagdirektør i Skatteministeriet, Ivar Nordland, da han fredag vidnede for Skattesagskommissionen. Nordlands oplysninger viste sig særligt interessant, fordi han var den første person fra selve Skatteministeriet, som belastede Lund, Arnfeldt og Loft.

Tidligere er de hårdeste anklager om utidig indblanding i Thorning-parrets skattesag blevet leveret af topfolkene i Skat København, som følte at ministeriet gik endog meget langt ned i den politisk så betydningsfulde skattesag.

Tilbage i 2010 lå skatteafgørelsen om Kinnocks skattepligt klar den 16. september. Og allerede samme aften - efter et møde med Troels Lund Poulsen og Peter Arnfeldt - ringede Peter Loft til Ivar Nordland for at få svar på en række spørgsmål om rigtigheden af afgørelsen.

Peter Loft ville have Ivar Nordlands vurdering af, hvorfor det ikke ligeså godt kunne være den modsatte afgørelse, og han blev ved med at stille spørgsmålet igen og igen, fortæller Ivar Nordland.

Han fandt samtalen både»grotesk« og »absurd« og måtte til sidst spørge Peter Loft:

»Hvor vil du hen, Peter?«

»Ja, jeg er jo under pres af den gode minister og hans spindoktor,« svarede Peter Loft ifølge Ivar Nordlands vidneudsagn.

Få fuldt overblik: Grundig gennemgang af skattesagen

Det blev ikke klart for Ivar Nordland hvilken form for pres, Peter Loft var under, men Nordland opfattede det sådan, at Peter Loft efterlyste argumenter for, at Stephen Kinnock alligevel var skattepligtig i Danmark.

»Det er egentlig ret klart. Det er den vej, han fisker. Han sagde ikke noget om, hvorvidt han var enig i afgørelsen, han spurgte bare, hvorfor den ikke kunne være den modsatte. Og det forklarede jeg så, hvorfor den ikke kunne,« siger Ivar Nordland i vidneskranken.

Peter Loft skal selv afgive forklaring for Skattesagskommissionen over to omgange henholdsvis den 4. april og 13. maj.