Fagbosserne rykker tættere på magten

Landets fagforeningsledere har fået større magt det seneste år. Lizette Risgaard stryger direkte ind på pladsen som næstmest magtfulde organisationsmenneske kun overgået af Dansk Industris adm. direktør, Karsten Dybvad.

Mens Harald Børsting sidste år havnede på plads nr. 33 på den samlede magtliste, indtager Lizette Risgaard en samlet 26. plads. Her som nyvalgt formand. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det gik ikke stille af sig, da Lizette Risgaard sidste år blev valgt som ny LO-formand. Interne magtkampe og person­angreb trak overskrifter op til formandsvalget, og umiddelbart efter faldt hammeren. Lizette Risgaard fyrede en række fremtrædende ansatte i LOs sekretariat for i stedet at ansætte sine egne støtter.

Siden viste Lizette Risgaard handlekraft, da det lykkedes hende at få en samlet fagbevægelse til at nikke ja til en trepartsaftale om integration af flygtninge på arbejdsmarkedet, selv om fagforbundet FOA valgte at stå uden for en del af aftalen.

Nu stryger Risgaard direkte ind på pladsen som Danmarks næstmest magtfulde organisationsmenneske – kun overgået af Dansk Industris adm. direktør, Karsten Dybvad. Dermed indtager hun ifølge Berlingskes Maganalyse 2016 en mere magtfuld position end sin forgænger, Harald Børsting, der i 2015 lå på en tredjeplads efter Dybvad og Danske Regioners formand, Bent Hansen.

I den samlede magtanalyse placerer Karsten Dybvad sig som nr. 14, én placering frem i forhold til 2015, mens Bent Hansen er faldet tilbage fra nr. 26 til nr. 33. Lizette Risgaard indtager til gengæld en samlet 26. plads, mens Harald Børsting i 2015 lå nr. 33 på listen.

Lizette Risgaard er glad og stolt over placeringen, som, hun mener, understreger, at fagbevægelsen har en stærk, fælles stemme i LOs formand.

»Placeringen viser også, at det gør en forskel at være med i den rigtige fagbevægelse, for det er her muligheden for indflydelse ligger. Både når vi forhandler overenskomster med arbejdsgiverne og trepart med politikerne,« siger Lizette Risgaard.

»Magt er for mig ikke noget mål i sig selv, men et middel til at kunne kæmpe for bedre forhold for lønmodtagerne. For mig skal magt bruges til at gå i dialog med andre om de centrale spørgsmål, som lønmodtagerne er optaget af, og her er jeg politisk farveblind,« understreger LO-formanden.

Dansk Arbejdsgiverforening svækket

Generelt er fagforeningsbosserne i Danmark rykket tættere på magten. Dansk Metals formand, Claus Jensen, er rykket 20 pladser op til nr. 49 på top-100-listen. Det placerer ham som den femte mest magtfulde organisationsmand. Bente Sorgenfrey, formand for FTF, rykker ind i top-100-listen med en placering som nr. 77, mens FOAs formand, Dennis Kristensen, forbedrer sin placering 13 pladser fra 93 i 2015 til nr. 79 i 2016.

Til gengæld har Dansk Arbejdsgiverforening mistet en del af sin magtposition, efter at den mangeårige direktør Jørn Neergaard Larsen gik på pension og efterfølgende blev beskæftigelsesminister. Den nye direktør, Jacob Holbraad, som har et årstid på bagen i sin nuværende position, sniger sig kun lige ind i Top-100 med en placering som nr. 96.