Fagbosser vil smække kassen i for Thorning

Op til weekendens kongres i Socialdemokraterne melder en række LO-forbund nu ud, at de forventer at trække partistøtten til Socialdemokraterne i protest over regeringens dagpengepolitik.

Sidste kapitel er for flere LO-forbunds vedkommende skrevet i den 100-årige arbejderhistorie om partistøtte til Socialdemokraterne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LO-forbund melder nu på stribe, at de enten vil droppe eller er langt i overvejelserne om at trække partistøtten til Socialdemokraterne på grund af frustration over S-toppen i den ophedede dagpengedebat.

Den økonomiske støtte har rødder i over hundrede års arbejderhistorie og hjalp senest Helle Thorning-Schmidt (S) ind i Statsministeriet ved folketingsvalget i 2011.

Berlingske har kontaktet de forbund, som gav store beløb på over 20.000 kroner til Socialdemokraterne i valgåret 2011, og en stor del af dem gør det nu klart, at de forventer at lukke pengeoverførslerne til deres gamle allierede.

El-forbundets formand, Jørgen Juul Rasmussen, forklarer eksempelvis, at han sammen med et flertal i sin hovedbestyrelse har sendt en indstilling til vedtagelse på næste måneds forbundskongres om helt at droppe den mangeårige praksis med at give Socialdemokraterne økonomisk støtte. I stedet vil El-forbundet nu bruge pengene på kampagner med egne mærkesager.

»Vores frustration begyndte med trepartsforhandlingerne, som ikke blev til noget, men deres syn på dagpengene er dråben. De forstår ikke, hvordan almindelige lønmodtagere har det,« lyder begrundelsen fra Jørgen Juul Rasmussen, der også sidder med i LOs daglige ledelse, hvor de øverste LO-bosser koordinerer den faglige kamp.

Vennerne falder fra

Her sidder Serviceforbundets formand, John Dybart, også med om bordet. Han vil ikke oplyse, hvor mange penge Serviceforbundet gav til Socialdemokraterne ved det seneste valg, men forbundet figurerer på en liste i partiets regnskab fra 2011 over organisationer, der har givet et ukendt beløb på over 20.000 kr. i direkte støtte, hvilket Socialdemokraterne er forpligtet til at oplyse.

John Dybart forventer, at han sammen med sin hovedbestyrelse snart træffer samme beslutning som El-forbundet om at lukke kassen i for partiet. Begrundelsen er, at »Socialdemokraterne ikke opfører sig som et arbejderparti længere«.

»Jeg har svært ved at forestille mig, at vi skal støtte Socialdemokraterne ved næste valg. Vores medlemmer bekender sig traditionelt til partiet, men når de svigter på dagpengeområdet med dagpengelængden og genoptjeningsretten, så har vi svært ved at støtte dem. Socialdemokraterne opfører sig ikke anstændigt over for vores medlemmer,« lyder skudsmålet fra John Dybart.

Udmeldingerne falder i kølvandet på en beslutning fra Danmarks største fagforbund, 3F, som har ændret strategi siden sidste valg. Forbundet besluttede allerede i 2007 at droppe den direkte støtte, men afsatte alligevel et ekstraordinært millionbeløb i den seneste valgkamp, hvoraf nogle af midlerne direkte eller indirekte flød over i Socialdemokratiet, kan man se ud af partiregnskaberne. Nu vil 3F nøjes med at lave kampagner med afsæt i medlemmernes egne holdninger.

Dårligt nyt – dårligt tidspunkt

Helle Thorning-Schmidt skal denne weekend møde sit bagland og flere af LO-bosserne på den årlige partikongres i Aalborg, hvor hun skal forsøge at tale kampgejst ind i de socialdemokratiske partisoldater inden den forestående valgkamp.

Denne opgave bliver ikke ligefrem lettere i lyset af gårsdagens udmeldinger fra fagbevægelsen, vurderer professor og arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet Flemming Ibsen.

»Det er dårlige nyheder for Socialdemokraterne op til kongressen og den kommende valgkamp. Det har stor symbolsk betydning, når Socialdemokraterne også undsiges af nogle af de allernærmeste venner, og det kan tynde ud i partiets økonomiske ressourcer. Der er i forvejen et underskud i forhold til blå blok,« siger han.

I praksis vil det fortsat være muligt for Socialdemokraterne at modtage penge fra fagbevægelsen, eftersom mange lokale fagforeningsafdelinger er frit stillet med hensyn til at beslutte, om de vil yde støtte fra lokalt hold. Det har lokalafdelinger i både LO og 3F gjort ved flere lejligheder.

Både Dansk Metal og slagteriarbejdernes forbund, NNF, forventer at videreføre hidtidig praksis med at give støtte. Men langt de fleste forbund melder tilbage, at de har tænkt sig at droppe pengeoverførslerne eller er gået ind i overvejelser om at stoppe bidragene.

Malerforbundets mangeårige forbundsformand, Jørn Erik Nielsen, forklarer blandt andet, at han godt nok stopper som fagligt aktiv om halvanden måned, men står det til ham, skal malerne ikke længere give en pose penge til det centrale partiapparat hos Socialdemokraterne, fordi han er træt af S-toppens politik.

»Jeg opfordrer til, at vi stopper med at give penge til partierne og partitoppen. Vi bør kun støtte de enkeltkandidater, som aktivt arbejder for, at dagpengereformen ændres,« siger Jørn Erik Nielsen, der understreger, at det bliver op til Malerforbundets kommende ledelse at træffe den endelige beslutning om partistøtten.

Blik- og Rørarbejderforbundets formand, Max Meyer, forventer, at han skal diskutere et stop for partistøtten på organisationens næste kongres.

»Min fornemmelse er, at vi vil gå mere over til at støtte konkrete sager som dagpengesagen frem for partier eller politikere,« forklarer han.

Historiske bånd kappes

Socialdemokraterne har siden partiets fødsel mobiliseret mandskab og midler via fagbevægelsen under valgkampe. Derfor er fagbossernes udmelding »meget alvorlig for Socialdemokratiet«, vurderer historieprofessor Claus Bryld fra Roskilde Universitet, som har forsket indgående i arbejderbevægelsen.

»Hvis Socialdemokraterne ikke får tilstrækkelige kampagnemidler, får de sværere ved at få forbindelse til vælgerne. Derudover har fagforeningerne hver gang, der har været valg, opfordret vælgerne til at stemme på Socialdemokraterne. Og hvis de ikke længere vil gøre det, forsvinder en meget vigtig påvirkningsfaktor,« understreger Claus Bryld.

Den kommende S-valgkampagne skal blandt andet koordineres af partisekretær Lars Midtiby, der også sidder på partiets pengekasse. Han erkender, at pengeindsamlingen har enormt stor betydning for den kommende valgkamp og partiets muligheder for at få budskaber igennem.

»Men det her er selvstændige foreninger, og de må jo gøre op, hvor de mener, at de får varetaget deres interesser bedst. Jeg mener, at vi har leveret gode resultater til fagbevægelsens medlemmer,« siger Lars Midtiby.

Siger det ikke noget om dybden i Socialdemokraternes krise, at jeres historiske allierede i fagbevægelsen falder fra, fordi de ikke føler, at de får varetaget deres interesser hos jer?

»Det må du spørge de pågældende fagforbund om. Jeg skal ikke blande mig i deres overvejelser. Det er klart, at der er nogen, som har fokus på dagpengereformen, men jeg vil bare sige, at vi stemte mod den dagpengereform, og vi har afbødet dens virkning, så godt vi kunne, men de partier, der stemte for reformen før valget bevarede flertallet efter valget, og det må vi så tage til efterretning,« siger Lars Midtiby, der mener, det er for tidligt at spå om, hvor mange penge Socialdemokraterne kan nå at samle ind til den kommende valgkamp.

Kim Lind Larsen er formand for det magtfulde BAT-kartel, der repræsenterer over 100.000 arbejdere i byggeriet fra forskellige forbund. Ved det seneste valg gav organisationen et ukendt beløb over 20.000 kroner i partistøtte til Socialdemokraterne.

Men det er ikke sikkert, at det gentager sig.

»Det er ikke besluttet endnu, men der foregår en intern diskussion hos os, om vi skal give noget næste gang,« forklarer Kim Lind Larsen.

Dansk Frisør- og Kosmetikerforbund er også blandt de fagforeninger, som støttede Socialdemokraterne med et ukendt beløb over 20.000 kroner ved seneste valg, men nu er forbundet langt inde i overvejelserne om at droppe denne praksis. Og igen er det den penible dagpengedebat, der er den udløsende faktor.

»Vi overvejer, om vi fortsat skal støtte Socialdemokraterne, for vi skal kunne stå inde for deres politik. Det er især dagpengene, der generer os. Det er også vigtigt for os, at Socialdemokraterne får øget fradraget for fagforeningskontingenter,« siger formand Lone Frost og tilføjer:

»Vi føler os ikke længere forpligtet til at støtte Socialdemokraterne.«