Fagbosser presser Thorning med hovedkrav om genoptjening

Flere socialdemokratiske folketingsmedlemmer bakker op om en ny udmelding fra toppen af fagbevægelsen: Nemmere adgang til dagpenge er det væsentligste af alle værktøjer, hvis færre skal falde ud af dagpengesystemet, lyder det fra LO og FTF. Thorning afviser at kommentere.

Harald Børsting og Bente Sorgenfrey. Arkivfoto. Flere socialdemokratiske folketingsmedlemmer bakker op om en ny udmelding fra toppen af fagbevægelsen: Nemmere adgang til dagpenge er det væsentligste af alle værktøjer, hvis færre skal falde ud af dagpengesystemet, lyder det fra LO og FTF. Thorning afviser at kommentere. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER

Toppen af den danske fagbevægelse åbner den traditionsrige første maj med at træde på en af statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) ømmeste ligtorne i den omstridte dagpengedebat.

Gennem hele valgperioden er Thorning blevet presset af store dele af sit røde bagland for at leve op til valgløfterne om dagpengeforbedringer ved blandt andet at lempe genoptjeningskravet. Foreløbigt har Thorning ikke kunnet levere en løsning, og nu gør de to største hovedorganisationer, LO og FTF, det klart, at lempeligere regler for genoptjening af dagpenge er et hovedkrav ved de kommende forhandlinger om et nyt dagpengesystem, som ventes efter valget.

»Det er altafgørende, at man får kigget på genoptjening i et nyt dagpengesystem. Det vigtigste for os er, at langt færre skal falde ud af dagpengesystemet, og her er genoptjening det væsentligste værktøj, hvis vi skal holde os inden for det nuværende kommissorium,« siger LO-formand Harald Børsting, som vil adressere problemstillingen i sin 1. maj-tale.

Sammen repræsenterer de to hovedorganisationer omkring halvanden million lønmodtagere. FTF-formand Bente Sorgenfrey kalder et bedre genoptjeningssystem for den »absolutte hovedprioritet«.

»Vi har prioriteret genoptjening som det højeste. Det er vigtigt, at dagpengesystemet fortsat er attraktivt, og det bliver det, hvis man kan genoptjene retten til dagpenge, også selv om man har været ude af systemet. Det skal kunne betale sig at tage småjob,« siger hun.

Som noget nyt er de to hovedorganisationer gået sammen i et såkaldt partnerskab op til det kommende folketingsvalg med fælles kampagne og politiske udspil. For to uger siden lancerede de ni principper for et nyt dagpengesystem, som blev fremlagt i uprioriteret rækkefølge, men nu fremhæver de to organisationer nemmere adgang til at genoptjene dagpenge som et hovedkrav.

Begge formænd sidder med i regeringens dagpengekommission som senest til september skal barsle med anbefalinger til et nyt dagpengesystem, og de forventer begge, at kommissionen skal tage stilling til genoptjeningsspørgsmålet som en central del af udspillet.

»Vi er langtfra færdige med at se på det, og jeg kan ikke pege på, hvilken model der er bedst. En af mulighederne er at skrue det tilbage til det gamle system ved at halvere genoptjeningskravet. En anden mulighed er at se på, hvordan vi får småjob til at tælle med som genoptjening,« siger LO-formand Harald Børsting, der også fremhæver behovet for et enklere og mere letforståeligt dagpengesystem som et væsentligt dagpengekrav.

Spænding om Thornings tale

Det politiske miljø har ventet med spænding på Helle Thorning-Schmidts tale på arbejdernes kampdag 1. maj, som skal holdes flere steder i landet, heriblandt Fælledparken i København. Der er blevet spekuleret kraftigt i, hvorvidt hun vil adressere genoptjeningskravet som et indsatsområde i en ny dagpengereform, når hun skal tale foran tusindvis af arbejdervælgere tæt på et folketingsvalg.

Netop genoptjeningskravet har været et væsentligt omdrejningspunkt i den ophedede dagpengedebat, som til tider har raset med voldsom styrke i rød blok, siden Socialdemokraterne satte sig i ministerbilerne efter valget i 2011. Tidligere S-formand Poul Nyrup Rasmussen har talt for en ændring af genoptjeningsprincippet, og senest har 3F-formand Per Christensen i Information opfordret regeringen til at droppe den store ændring af dagpengesystemet. »Vi har brug for én afgørende ting, og det er en halvering af genoptjeningsperioden,« som han har forklaret det.

Genoptjeningskravet er kort fortalt kravet til, hvor længe man skal have været i arbejde, før man kan få en ny dagpengeperiode. Da VK-regeringen halverede dagpengeperioden til to år i 2010, fordoblede de samtidig genoptjeningskravet fra seks til 12 måneders fuldtidsarbejde inden for tre år. Den sidste beslutning er siden blevet kritiseret kraftigt af blandt andre fagbevægelsen for at give et beskedent bidrag til den økonomiske genopretning af den offentlige økonomi og samtidig gøre det for svært for delvist ledige med eksempelvis sporadisk sæsonarbejde at komme tilbage i dagpengesystemet.

Socialdemokraterne har været pressede i sagen, fordi de gik til valg på et nyt dagpengesystem, men efterfølgende lavede en aftale med de Radikale under regeringsforhandlingerne om, at der ikke skal pilles ved systemet i denne valgperiode, fordi flertallet bag reformen var intakt efter valget. Foreløbigt har S-toppen henvist til, at dagpengekommissionen først skal komme med sine anbefalinger til et nyt system efter valget, før Socialdemokraterne kan udtale sig konkret om sagen. Da Berlingske torsdag uden for Christiansborg konfronterede Helle Thorning-Schmidt med fagbossernes prioritering af genoptjeningskravet, var hun da også yderst tavs.

»Jeg har slet ingen kommentarer,« sagde hun.

Socialdemokratisk lydhørhed

I den socialdemokratiske folketingsgruppe er der derimod flere, der tager bladet fra munden efter fagbossernes udmelding.

»Når jeg hører de her to store navne sætte hovedfokus på netop genoptjening, så er det, fordi der er noget om det. Det er et meget relevant område at gøre en særlig indsats på. Det er klart, at det er jeg lydhør overfor,« siger folketingsmedlem Yildiz Akdogan (S).

Kulturordfører Troels Ravn roser også fagforbundenes holdning.

»Jeg er meget enig i fagbevægelsen på det punkt. I mit sind er der ingen tvivl om, at genoptjening må være et af de vigtigste redskaber, vi skal se på,« siger Troels Ravn.

»En toårig periode og et års genoptjening hænger ikke sammen. Så det er en af de ting, der skal laves om,« forklarer et andet medlem af partigruppen, forskningsordfører Jeppe Bruus.

Andre folketingsmedlemmer er mere forsigtige i deres opbakning til et mere lempeligt genoptjeningssystem.

»Jeg synes, at genoptjening er vigtigere end periodens længde. Der kan være mange andre håndtag, man også kan skrue på, og jeg kender ikke dem alle. Derfor kan jeg ikke sige, hvilken der er den vigtigste,« siger klima- og energiordfører Jens Joel (S).

Socialdemokraternes gruppeformand, Leif Lahn, mener, at Socialdemokraterne skal afvente kommissionens arbejde.

»Om vi så gør det ene eller det andet, det må vi tale om på et andet tidspunkt,« siger han.

Er du enig med de partifæller, som mener, at genoptjeningsperioden er vigtigere at se på end eksempelvis dagpengeperiodens længde?

»Jeg kan mange ting. Men det, jeg gør nu, det er, at jeg sidder og lytter. Jeg kan godt forstå, at mange socialdemokrater fortæller deres holdning. Men folk må også have en respekt for, at vi er et regeringsparti, der afventer situationen,« siger Leif Lahn.