Fagbosser: Lønløfte er kejserens nye klæder

Fagbevægelsens topforhandlere raser over, at regeringen fremskynder et ekstra lønløft til de offentligt ansatte i stedet for at give dem en ny pose penge på fem milliarder. Hård kritik af DF og Socialdemokraterne for at acceptere regeringens udspil.

Det lykkedes ikke at få politikerne til at optræde som ekstern sponsor for de offentlige overenskomstforhandlinger. Sådan lød den ærgerlige erkendelse fra FOA-formand Dennis Kristensen, efter at Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne i går stillede sig tilfredse med finansminister Lars Løkke Rasmussens (V) udspil om at fremrykke større lønstigninger til 2008.

Dermed må de offentligt ansatte se langt efter den ekstra lønpose på fem milliarder, som DF og Socialdemokraterne forgæves prøvede at presse igennem, lyder det fra FOA-formanden.

»Det er rigtig ærgerligt. De samme politikere, som stillede de offentligt ansatte ekstra penge i udsigt, har forpasset en historik chance for at sikre mandeløn til de lavtlønnede kvindefag. Regeringen har fået gennemtrumfet sin afvisning, og jeg undrer mig over, at Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er så positive,« siger Dennis Kristensen, formand for FOA, der bl.a. repræsenterer SOSU-assistenter og pædagogmedhjælpere.

Foregøglet løsning
Selvom Dennis Kristensen har stået relativt alene med sit ønske om et øremærket lønløft til kvindefagene, var der skuffelse hos alle lønmodtagernes forhandlere i går. Overenskomstforhandlingerne bliver tilført yderligere 1,7 mia i lønløft i hvert af de tre overenskomstår, men der er tale om penge, som de offentligt ansatte alligevel ville have fået tilført, når deres løn efterreguleres i forhold til lønudviklingen i den private sektor.

»Det er kejserens nye klæder, hvis man foregøgler de offentligt ansatte, at der er blevet tilført fem milliarder til overenskomstforhandlingerne. Det er der på ingen måde. Man har rykket 1,7 milliarder frem, som ville være kommet et år senere. Det indfrier ikke de forventninger, som politikerne har været med til at skabe,« siger Anders Bondo Christensen, formand for de kommunalt ansattes forhandlingsfælleskab KTO.

Han afviser ligesom sygeplejerskernes formand, at en storkonflikt er rykket længere væk.

»Man fodrer hunden med sin egen hale. Det indfrier ikke vores forventninger til, hvad Folketinget skal bidrage med. Vil vil hale ind på de privatansattes løn, og det kan slet ikke lade sig gøre ved at fremskynde en lønudvikling, som vi var sikret på forhånd,« siger Connie Kruckow, formand for Dansk Sygeplejeråd.

Politisk erkendelse
De statsansattes topforhandler Sine Sunesen kritiserer Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne for at have skabt usikkerhed om den danske model, hvor arbejdsmarkedets parter forhandler løn, for så at droppe løfterne i sidste øjeblik.

»Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har ikke fået opfyldt deres oprindelige krav om. Men det er formentlig meget bekvemt for alle politiske partier, der har haft fingrene nede i vores overenskomstforhandlinger, at få den her sag afsluttet,« siger Sine Sunesen, topforhandler for statens ansatte og næstformand i KTO.

Ifølge professor Jesper Due er overenskomstforhandlingerne nu bragt tilbage på sporet.

»Omkostningerne ved at pille i maskinrummet i den danske model har været for store. Det er vel den politiske erkendelse, der har bredt sig på Christiansborg, siden man kunne blive enige,« siger Jesper Due fra Københavns Universitet.