Fagbevægelsen uenig om R-krav

Mens FOAs formand er tilhænger af, at fagbevægelsen skal konkretisere, hvordan den vil få medlemmerne til at arbejde mere, så siger LO og Dansk Metal blankt nej til de radikale tanker. S mener, at R må overveje, om partiet hellere vil pege borgerligt.

Den radikale leder, Margrethe Vestager, vil have fagbevægelsen til at konkretisere, hvordan man vil få danskerne til at arbejde én time mere om ugen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fagbosserne i LO-toppen er dybt uenige om, hvordan de skal reagere på et krav fra den Radikale leder, Margrethe Vestager. Hun vil have fagbevægelsen til at konkretisere, hvordan danskerne skal arbejde én time mere om ugen, så de offentlige finanser styrkes med 15 milliarder kroner som fagbevægelsen har forpligtet sig til gennem den økonomiske plan »Fair Forandring« fra S og SF.

Formand for Dansk Metal og forhandlingskartellet CO-Industri Thorkild E. Jensen forhandler overenskomster for op imod en kvart million industriarbejdere, og han afviser at være mere åben og konkret før et valg.

»Det er meget for tidligt. Først skal S-SF vinde valget, og dernæst skal de indkalde til trepartsforhandlinger med baggrund i tankerne fra deres økonomiske oplæg. Før vil vi ikke være konkrete. Vi aner jo ikke, hvordan situationen er til den tid, for det giver ingen mening at øge arbejdstiden, når der er så meget arbejdsløshed,« siger han.

Det møder ikke opbakning hos FOA-formand Den­nis Kristensen, som repræsenterer over 200.000 offentligt ansatte SOSU-assistenter og pædagogmedhjælpere.

»Det er ikke en diskussion, man skal gemme. Jeg forestiller mig, at vi skal have fagbevægelsens medlemmer i gang med en debat omkring, hvordan de synes, det kan gøres mest attraktivt at arbejde mere,« siger han.

LOs egen formand Harald Børsting vil helst vente så længe som muligt med at åbne diskussionen.

»Jeg tror ikke, der er brug for at rejse den debat, to år før overenskomstforhandlingerne starter, men hvis Dennis har brug for det, så kan han da bare gøre det,« lyder det fra Harald Børsting.

Vil have klare svar

Men de Radikales leder, Margrethe Vestager, fastholder, at fagbevægelsen skylder nogle klare svar nu. Danskerne skal have mulighed for at forberede sig på den stigning i arbejdstiden, som S og SF har lagt op til.

Hendes opfordring kommer, mens oppositionen og fagbevægelsen varmer op til protestdemonstrationer mod regeringen i morgen. Og Margrethe Vestager sætter dermed fingeren på den røde plans ømme punkt, for økonomer har gentagne gange sat spørgsmålstegn ved, hvordan arbejdstiden skal komme i vejret, når forbundene ikke vil sætte den formelle arbejdstid op.

»Jeg har stor respekt for, at man siger, vi er klar til at finde netto 15 milliarder. Men nu er der sagt nej og nej og nej - hvad er det så, de siger ja til, at de kan levere,« spørger Vestager.

LO, S og SF har aftalt, at redskaberne skal findes i trepartsforhandlinger efter et valg, men Vestager vil gerne have varerne på bordet nu.

»Jeg tror da, at realismen og respekten for trepartsforhandlinger vil blive meget, meget større i det øjeblik, de siger: Vi har sagt nej til 38 timers arbejdsuge, vi har sagt nej til dagpengereform og efterlønsreform, men vi har det her, som vi gerne vil sige ja til,« siger Vestager, som ikke mener at befolkningen kan forhold sig til en ukonkret plan.

Politisk ordfører Henrik Sass Larsen (S) forstår ikke de radikale indvendinger.

»Jeg ser fagbevægelsen som meget ansvarlig, og det skal de da ikke have på puklen for. Men hvis de Radikale vil have en borgerlig politik, så må de jo pege på en borgerlig regering i stedet for på os. Det står dem frit for,« siger han.