Fagbevægelsen fodrer politikere i rød blok

Noget for noget: Hvis røde politikere vil bidrage til 3F Aalborgs kampagner, kan de få kontante bidrag. Det har folketingsmedlemmer indvilget i.

Christiansborg Slot. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

30.000 kr. fra 3F Aalborg til SFs Lisbeth Bech Poulsen.

60.000 kr. fra 3F Aalborg til Enhedslistens Stine Brix.

12.000 kr. fra 3F Kastrup til SFs Özlem Sara Cekic.

150.000 kr. fra diverse fagforeninger til Socialdemokraternes Pernille Rosenkrantz-Theil.

Det strømmer ind med støttekroner fra fagbevægelsen til en række af rød bloks politikere, viser et udtræk fra Berlingskes database over valgpenge. Især lokalafdelingerne fra fagforeningen 3F forsøger at hjælpe lokale kandidater.

Men donationerne sendes ikke altid uden betingelser.

I 3F Aalborg fordeles omtrent 150.000 kr. mellem kandidater fra Enhedslisten, SF eller Socialdemokraterne. Og i Nordjyllands hovedby understreger man, at der ikke er tale om en blankocheck.

»Politikerne får kun penge, hvis de binder sig op på en af vores kampagner om eksempelvis social dumping eller godt arbejdsmiljø. De skal vedkende sig ved at gå med i kampagnen, .f.eks. på plakater eller ved at arbejde for, at social dumping ikke foregår i Danmark. Ellers støtter vi dem ikke,« siger Søren Elsberg, formand for 3F Aalborg.

Social dumping betegner, at billig - ofte udenlandsk - arbejdskraft er med til at presse løn og arbejdsvilkår under normale danske standarder.

Adspurgt, om fagforeningen ikke går langt videre end de fleste virksomheder ved at stille så kontante krav for at modtage støtte, svarer Søren Elsberg:

»Jo, men vi gør det for vores medlemmer, så vi kan få skaffet ordentlige arbejdsvilkår. Jeg kan ikke se noget odiøst i det. Godt arbejde er godt for alle.«

Ville du ikke opfatte det som et problem, hvis et medicinalfirma kun støttede en politiker, mod at politikeren deltog i at fremme virksomhedens produkt?

»Jo, men så må politikerne gøre op med sig selv, om de vil være med eller ej. Hos os er kravene kun formuleret i overskrifter. Vi siger bare, at man skal overholde reglerne, som de er i dag. Vi er ikke nede i detaljer. Så jeg synes ikke, at man kan sammenligne det med et medicinalfirma, der stiller krav om produkter,« siger Søren Elsberg fra 3F Aalborg.

3F Aalborg kontaktede oprindeligt en række kandidater for at høre, om de ville støtte fagforeningens kampagner. I alt har 3F Aalborg indtil nu accepteret omtrent 10. folketingskandidater, oplyser Søren Elsberg.

Vi ændrer ikke politik

Folketingsmedlemmerne Lisbeth Bech Poulsen (SF) og Stine Brix (EL) har selv angivet i Berlingskes database, at de modtager henholdsvis 30.000 kr. og 60.000 kr. fra 3F Aalborg.

Stine Brix oplyser, at de 60.000 kr. er udbetalt i to donationer.

»3F har spurgt, hvad vi mener. Jeg har ikke indgået nogen aftale om, at jeg skal stemme noget bestemt. Jeg har lavet en film, der handler om social dumping, og det passer godt til den dagsorden, Enhedslisten går til valg på,« siger hun.

På spørgsmålet, om hun ikke risikerer at placere sig i et afhængighedsforhold, svarer Stine Brix:

»Det synes jeg ikke. Vi ændrer ikke politik af at lave en kampagne, der sætter fokus på noget af det, vi mener.«

Lisbeth Bech Poulsen afviser også, at hendes donation er et problem.

»De spurgte, om jeg var enig i deres mærkesager, og jeg sagde: Ja, jeg er SFer, jeg har ikke talt om andet de seneste mange år,« siger Lisbeth Bech Poulsen.

Hun henviser til, at politik netop er kendetegnet ved særinteresser.

»Det vigtige er ikke, om man er med til at fremme andres interesser - ældre, studerende eller arbejdsløses interesser. Politik handler om interesser. Det afgørende er, at der er åbenhed om det. Havde jeg ikke mine holdninger om praktikpladser og social dumping, var jeg aldrig blevet inviteret af 3F, og jeg skal ikke gradbøje mine holdninger for at få bidrag,« siger Lisbeth Bech Poulsen.

Under valgkampen undersøger Berlingske folketingskandidaternes valgpenge. Hvem er åbne om deres valgpenge; hvem betaler politikerne? Folketingskandidaterne er bl.a. selv blevet bedt om at lægge deres valgbudget frem til en særlig database. Indtil nu er rød bloks politikere generelt mere åbne end blå bloks politikere. Venstre, Socialdemokraterne og de Konservative skiller sig ud som de mest lukkede partier. Det flugter også med tidligere undersøgelser.

Pernille Rosenkrantz-Theil (S) adskiller sig fra partifællerne og har bl.a. oplyst, at hun har et valgbudget på ca. 300.000 kr., hvoraf hun modtager omtrent 150.000 kr. fra forskellige fagforeninger. I et interview uddyber hun, at 3F Sydsjælland og LO-Vordingborg er blandt støtterne, men at en stribe fagforeninger bidrager.

»Jeg har svært ved at forestille mig, at jeg kan komme tættere på eller længere væk fra fagbevægelsen. Jeg vil vende det om og sige, at forankring er vigtig. Jeg er medlem af et lønmodtagerparti, som er skabt af fagbevægelsen. Den forankring i bevægelsen tager jeg meget alvorlig,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Socialdemokraterne og de Radikale har selv foreslået at skabe mere åbenhed om de politiske pengestrømme, men udspillet er endnu ikke blevet til lov. Adspurgt om, hvorfor så mange af partifællerne er lukkede om deres valgpenge, når det ikke er partiets politik, siger Rosenkrantz-Theil:

»De ved, at de borgerlige er meget lukkede, og der er noget unfair i, at man så skal indberette mere, end reglerne foreskriver. Vi skal ændre reglerne, og så skal folk følge dem.«

Folketingsmedlem Finn Sørensen fra Enhedslisten har indberettet 25.000 kr. fra 3F og 5.000 fra 3F København. Han uddyber, at beløbene dækker over foldere og en annonce, som han har forsøgt at sætte beløb på. Materialet er ikke ledsaget af betingelser.

»Overhovedet ikke. De ved, hvad jeg står for,« siger Finn Sørensen.

Fagforeningen 3F har tidligere besluttet ikke at yde direkte partistøtte. Op til folketingsvalget i 2011 havde 3F dog afsat fem mio. kr. til at vælte VK-regeringen.

3Fs forbundsformand, Per Christensen, skriver til Berlingske, at 3F i den nuværende valgkamp sætter fokus på social dumping og medlemmernes løn- og arbejdsvilkår, men at fagforeningen ikke yder direkte støtte. Hvad 3Fs lokalafdelinger gør, styrer de selv, skriver Per Christensen.

En kortlægning i Ugebrevet A4 i 2014 viste, at ingen af paraplyorganisationen LOs 17 fagforbund ville love støtte til rød blok op til valget.

Hovedorganisationen i LO har heller ikke ydet direkte støtte i mere end 10 år. Til dette kommende folketingsvalg har hovedorganisationen i LO dog sendt i alt 500.000 kr. til LOs 36 lokalafdelinger. Derudover findes der en pulje på 500.000 kr., som lokalafdelingerne kan søge til konkrete arrangementer.

Pengene er øremærket aktiviteter, der fremmer lønmodtagernes dagsorden, forklarer Kenneth Thue Nielsen, kommunikationschef i LOs hovedorganisation.

»Så vi kaster penge ind i valgkampen, men i gennemsnit kun godt 13.000 kr. til hver sektion. De penge går ikke til enkelte kandidater, men til aktiviteter, som fremmer en lønmodtagerdagsorden, f.eks. et arrangement med fokus på social dumping,« siger Kenneth Thue Nielsen.