Fætrene fra DF forlader Folketinget

DFs Søren Krarup og Jesper Langballe meddelte begge i går, at de ikke stiller op til næste folketingsvalg.

Jesper Langballe (tv.) og Søren Krarup vil forlade Folketinget på grund af deres alder. De er henholdsvis 69 år og 71 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De kom, de så, de sejrede, og nu siger de farvel.

Dansk Folkepartis (DF) Søren Krarup meddelte i går, at han ikke genopstiller til næste folketingsvalg. Samtidig fastslog hans partifælle Jesper Langballe, at han heller ikke stiller op til næste valg. Han har tidligere luftet tanken om forlade Folketinget.

Dermed mister DF to af dets mest kendte medlemmer af Folketinget. De to præster og fætre har gennem årene været højlydte talsmænd for DF i debatten om udlændinge og flygtninge, ligesom de har været ivrige deltagere i debatten om bl.a. det danske sprog og kristendommens rolle i det danske samfund.

Men nu er de med egne ord blevet så gamle, at det er på tide at forlade Folketinget, som de begge har været medlem af siden 2001.

»Bevar mig vel, jeg er det ældste medlem af Folketinget, så det er ikke helt uventet. Jeg har ikke villet sige det højt før, men nu er der ikke grund til at lægge skjul på det,« siger den 71-årige Søren Krarup til Ritzaus Bureau:

»Jeg stiller ikke op til det næste folketingsvalg. Jeg er ikke politiker, jeg har ikke mit hjerte med i politik, men jeg har mit hjerte med i den nationale værnepligt, som jeg aftjener, og derfor vil jeg selvfølgelig blive herinde indtil det næste folketingsvalg.«

Den to år yngre Jesper Langballe forklarer, at han gik ind i landspolitik for at løse »en bestemt opgave«, og det var udlændingepolitikken.

»Og den er blevet løst,« tilføjer han. Søren Krarup fortæller, at både han og Jesper Langballe sagde ja til at stille op til Folketinget, fordi de mente, at »situationen var katastrofal« på hele udlændingeområdet.

»Jeg bilder mig ikke meget ind med hensyn til mine politiske evner og resultater, men jeg mener dog, at vi alligevel har bidraget til at få ændret den katastrofekurs, som var lagt med udlændingeloven i 1983, og som fortsatte op gennem 1980erne og 1990erne,« siger han.

Jesper Langballe tilføjer, at det var ham og fætter Søren, der sammen med »Peter Skaarup (DFs næstformand, red.) fik forhandlet den stramme udlændingepolitik på plads i maj 2002 med integrationsminister Bertel Haarder (V) og regeringen«.

Partiformand Pia Kjærsgaard har forståelse for, at de to nu siger stop.

»Det kommer ikke bag på mig. De har gjort det godt, og jeg kan godt forstå deres argumenter for at stoppe,« siger hun:

»Det har været en stor fornøjelse at have dem med. De er gode kammerater og leverer en brav indsats.«

Ifølge Pia Kjærsgaard har de været med til at højne debatten i Folketinget.

»De er vidende og gode til at svare for sig,« mener hun.