Færre regler skal gøre beskæftigelsesindsatsen bedre

En ny, bred politisk aftale forsøger at afbureaukratisere beskæftigelsesindsatsen med nyt benchmarking-system.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang / Ritzau Scanpix

For mange og for besværlige regler spænder ben for beskæftigelsesindsatsen, som den foregår i dag.

Derfor har en bred kreds af partier indgået en aftale, som skal forenkle arbejdet med at få ledige i arbejdet.

Aftalen er præsenteret torsdag formiddag og er indgået af regeringen - med beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i spidsen - og Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti.

»Min ambition har været at sætte mennesket før systemet,« siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) om aftalen.

Den stiller kommunerne mere frit, i forhold til hvordan de griber beskæftigelsesindsatsen an.

Til gengæld vil de blive målt på, hvor gode de er til det. Et nyt benchmarking-system skal gøre det muligt at sammenligne kommunernes beskæftigelsesresultater.

Hvis det i den forbindelse viser sig, at der er kommuner, der ligger betydeligt under det forventede, vil de kunne blive sat under administration.

Ifølge TV 2 betyder den nye aftale, at ledige, der har et job på hånden, eller som skal på efterløn eller barsel, ikke længere skal søge job i de sidste seks uger.

Ligeledes skal ledige ikke længere på Jobnet mindst hver syvende dag for at tjekke jobopslag.

Aftalen åbner også for et større ansvar til a-kasserne i den tidligere beskæftigelsesindsats.

En forsøgsordning, der omfattede mindst 25 procent af de nye ledige, betyder, at de i de første tre måneder af ledighedsperioden får a-kassen som primær kontakt.

Forventningen er, at a-kassens faglige indsigt kan øge chancerne for at få den ledige i job hurtigere og undgå langtidsledighed.

»Jeg glæder mig til at følge forsøget, for a-kasserne har en styrke i og med, at de både er lokalt og fagligt forankret,« siger Leif Lahn Jensen, der er beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet.

Endelig lægger aftalen også op til større udnyttelse af digitale værktøjer.

/ritzau/