Færre penge rammer også de yngste

21.000 personer, hovedsageligt flygtninge, må nøjes med at modtage et beløb, der svarer til SU. Børns Vilkår og Socialrådgiverforeningen advarer mod fattigdom.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Regeringens lavere integrationsydelse til flygtninge vækker bekymring.

Børns Vilkår og Dansk Socialrådgiverforening advarer om, at flere familier må leve i fattigdom. De får ikke råd til at sende børnene til sport og andre fritidsaktiviteter, og det gør det sværere at falde til i det nye land.

Fra fredag blev anslået 21.000 personer, fortrinsvist flygtninge, sat ned fra kontanthjælp til integrationsydelse. Ydelsen svarer til en SU.

I forvejen er op mod 24.000 nyankomne flygtninge siden september 2015 anbragt på ydelsen.

I Børns Vilkår siger seniorkonsulent Bente Boserup, at det er umenneskeligt og kynisk, at børn i Danmark skal vokse op med forældre på integrationsydelse.

- Når vi gerne vil have, at mennesker, som kommer til vores land skal integreres, er der ikke noget bedre sted end skolen, fodboldklubben eller svømmehallen. Og der får de her børn bare ikke nogen muligheder for at komme, siger hun til Ritzau.

Også Dansk Socialrådgiverforeninger forudser, at flere familier kommer til at lide afsavn.

- De vil ikke kunne købe basal lægeordineret medicin og have råd til mad i slutningen af måneden. Det vil forværre stressfaktoren i familierne.

- Vi er meget bekymrede for, at integrationsydelsen kan ende med at forøge problemerne, siger formand Majbrit Berlau.

Professor Torben M. Andersen vurderer over for Jyllands-Posten, at ydelsen sender det hidtil største antal borgere ned under den tidligere officielle fattigdomsgrænse.

Han var formand for Ekspertudvalget for Fattigdom, som for tre år siden lavede forarbejdet til Danmarks første officielle fattigdomsgrænse.

Fattigdomsgrænsen blev indført af S-R-SF-regeringen i 2013, men afskaffet af V-regeringen i fjor.

- Det er et politisk spørgsmål, hvordan man ser på det, men bevægelsen er ganske betydelig, siger Torben M. Andersen til avisen.

Venstres integrationsordfører, Marcus Knuth, afviser enhver snak om fattigdom. Han pointerer, at integrationsydelsen kun er ét af de værktøjer, der skal få flere i job.

/ritzau/