Færøsk folketingsmedlem gider ikke Løkkes flagreception

Færingen Magni Arge revser statsminier Lars Løkke Rasmussens flaginitiativ, som han kalder symbolpolitik.

Magni Arge. Fold sammen
Læs mere

Det færøske folketingsmedlem Magni Arge fra partiet Tjóðveldi har ikke tænkt sig at møde op til den reception, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har inviteret til for at markere to nye flagdage for Grønland og Færøerne.

Det siger Magni Arge i en pressemeddelelse, der kalder Løkkes initiativ for symbolpolitik.

- Der bliver holdt receptioner om betydningsløse forhold hver evig eneste dag. Jeg er personligt tilhænger af, at lejligheden skal være særlig, siger han i pressemeddelelsen og tilføjer:

- Og det er den ikke i dette tilfælde. En særlig lejlighed kunne for eksempel være, hvis Færøerne fik retten at flage med eget flag til OL. Så ville jeg tage hjerteligt imod en invitation fra statsministeren.

Regeringen annoncerede fredag, at man har besluttet at indføre officielle flagdage for Grønland og Færøerne, og det vil statsministeren fejrer med en reception på onsdag.

Statsministeren kaldte det glædeligt, at det nu er bestemt, at statslige myndigheder fremover skal flage med det grønlandske flag, Erfalasorput, på den grønlandske nationaldag, 21. juni og med det færøske flag, Merkid, på Færøernes nationaldag, 29. juli.

Men 29. juli er en helt forkert dato at vælge, mener Magnis Arge.

- I 1940 protesterede den danske amtmand Carl Aage Hilbert kraftigt imod, at Færøerne kunne have sit eget færøske flag. Dette blev dog vedtaget 25. april 1940, men det er tilsyneladende ikke noget, som statsministeren har tænkt sig at anerkende.

Der er i øvrigt 534 statslige flagstænger i Danmark, hvis man ser bort fra kirker og præstegårde, har Finansministeriet, der stod for at tælle flagstængerne, tidligere oplyst til Ritzau.

/ritzau/