Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Der er sat punktum i den langvarige konflikt mellem EU-Kommssionen og Færøerne om færøske fiskeres kvoter.
Kommissionen oplyser, at den er nået til en politisk forståelse med Færøernes fiskeriminister, Jacob Vestergaard, efter længere tids uenighed om hvor mange sild de færøske fiskere må hive op i Nordatlanten.
»Efter lange og intense forhandlinger er jeg tilfreds med, at vi snart kan henregne sildestriden som hørende fortiden til. Færøske fiskere kan atter fiske i EU-farvand og europæiske fiskere kan fortsætte deres traditionelle fiskeri i færøsk farvand. Nu kan vi fokusere på at samarbejde om et bæredygtigt fiskeri i den nordøstlige del af Atlanterhavet,« siger fiskerikommissær Maria Damanaki i en pressemeddelelse.
EU-Kommissionen har anklaget Færøerne for overfiskeri og for at fiske tre gange så mange sild, som de selvstyrende øer havde kvoter til. Det fik Kommissionen til at indføre sanktioner mod Færøerne, og det betød blandt andet, at andre EU-lande ikke længere kunne importere sild og makrel fanget af færøske fiskere, ligesom deres både fik forbud mod at lægge til i en EU-havn, medmindre der var tale om et nødstilfælde.
De sanktioner bliver nu ophævet, mens Færøerne angiveligt har droppet en sag mod Kommissionen for brud på international maritim lov ved Verdenshandelsorganisationen WTO, skriver Reuters.
Sagen har sat den danske regering i en svær situation, fordi Danmark som EU-medlem og rigsfællesskabspartner har været en lus mellem to negle i striden.