Færøerne straffes for at fiske for mange sild

Et flertal i EUs komité for fiskeri og akvakultur har vedtaget sanktioner mod Færøerne for at hæve sine sildekvoter.

Sanktionerne betyder sandsynligvis, at Færøerne fremover ikke vil kunne lande eller sælge sild og makrel til EU. - Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En konflikt mellem EU og Færøerne er kulmineret onsdag eftermiddag, hvor et flertal på et møde i EUs komité for fiskeri og akvakultur som ventet har vedtaget sanktioner mod Færøerne.

Det sker, fordi færingerne har tredoblet sine sildekvoter fra fem til 17 procent uden tilladelse fra de andre kyststater, EU, Rusland, Island og Norge.

»EU har vedtaget sanktioner mod Færøerne i sildestriden, detaljer følger,« skriver minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Mette Gjerskov (S), på Twitter.

Sanktionerne gælder for sild og de arter, der fiskes sammen med sild. Det betyder sandsynligvis, at Færøerne fremover ikke vil kunne lande eller sælge sild og makrel til EU. Yderligere vil eksport af fiskefartøjer, fiskeredskaber og forsyninger fra EU til Færøerne heller ikke være tilladt.

Den danske regering havde frem til onsdagens afstemning håbet på, at det kunne lykkes at gå forhandlingens vej, så man kunne finde en løsning, alle parter ville være tilfredse med, og Mette Gjerskov har flere gange sagt, at hun er ærgerlig over EUs sanktioner, som blev varslet i maj.

Den danske regering har desuden erkendt, at den står med en penibel sag, fordi den med det ene ben står i EU og med det andet i rigsfællesskabet. Og når sanktionerne er stemt igennem, er Danmark retligt forpligtiget til at efterleve dem.

Konflikten eskalerede i januar, da EU, Rusland, Island og Norge afslog færingernes krav om forhøjede kvoter og indgik en aftale uden om Færøerne, som siden hævede sildekvoterne på egen hånd med begrundelsen, at der er flere sild i havet omkring Færøerne.

Sanktionerne mod Færøerne får ifølge Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri ingen større betydning for den danske fiskerisektor.