Fængselsforbund: Man kan ikke overdrive terrortrussel

Det er helt forkert, når en fængselsimam i Berlingske står frem og siger, at radikale kræfters indflydelse i danske fængsler er stærkt overdrevet. Det mener Fængselsforbundets formand.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omar El-Husseins terrorhandlinger i København i februar er et tydeligt eksempel på, at man ikke kan overdrive ekstreme islamiske miljøers påvirkning på indsatte i de danske fængsler.

Sådan lyder udmeldingen fra Fængselsforbundets formand, Kim Østerbye, efter Waseem Hussain, der er fængselsimam hos Københavns Fængsler, i Berlingske har udtalt, at radikale kræfters indflydelse i danske fængsler er stærkt overdrevet.

»Terrorangrebet i København viser, at situationen ikke kan overdrives. Hvis der bare sidder én person i de danske fængsler, der er i stand til at gøre det samme, så mener jeg faktisk, vi har et kæmpe problem. Dermed ikke sagt, at der er mange af disse personer,« siger Kim Østerbye.

Waseem Hussain mener, at politikere og andre debattører, uden at have undersøgt omfanget, automatisk antager, at problemet er i fængslerne. Derudover mener fængselsimamen, at Kriminalforsorgen er opmærksom på de individer, der bør vække bekymring, hvilket betyder, at politikere og Fængselsforbundet overdriver problemet.

Disse udsagn er Kim Østerbye lodret uenig i:

»Det er ikke et problem, man kan undersøge sig ud af, for hvornår er man radikaliseret og til hvad? Jeg er enig med ham i, at de helt ekstreme, radikaliserede muslimer, der er klar til at gå ud og slå andre mennesker ihjel, dem er der forhåbentlig ingen eller yderst få af. Men der sker påvirkninger mod radikalisering hele tiden i fængslerne. Jeg er på ingen måde enig i, at vi overdriver problemet.«

Siden terrorangrebet i København har radikalisering og hvervning til ekstremistiske miljøer i fængselsvæsenet været et brandvarmt tema. Efterfølgende er det fra politisk hold blevet indskærpet, at alle tegn på radikaliserede fanger fremover skal indberettes til PET. Det får Waseem Hussain til at frygte, at almindelig muslimsk adfærd vil give anledning til indrapporteringer. Kim Østerbye mener dog, at fængselsbetjentene er opgaven voksen.

»Hvis almindelig muslimsk adfærd er at råbe glædesråb, når der sker jøder noget grimt i fjernsynet, eller hvis man åbenlyst støtter IS, så vil der uden tvivl blive taget fat om den adfærd, men hvis man som muslimsk indsat opfører sig ordentligt som gennemsnitsfangerne og passer sin religion i fred og ro, så vil det ikke blive fortolket som radikaliseret adfærd på nogen måde,« siger Kim Østerbye.

Fængselsbetjentenes forbund har foretaget en rundspørge til tillidsmænd i landets fængsler og arresthuse om islamisk radikalisering. Ti ud af 26 tillidsmænd har haft erfaringer med radikaliserede fanger.