Fængselsbetjente kritiserer indskærpelse af prøveløsladelsesregler

Fængselsforbundet giver ikke meget for, at justitsministeren indskærper retningslinjerne for prøveløsladelse på baggrund af terrorangrebet. Vi har hele tiden skullet passe på, lyder det fra formand Kim Østerbye.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Justitsminister Søren Pinds (V) indskærpelse af kriterierne for prøveløsladelse har ikke rigtig nogen effekt og ligner mest af alt et strategisk politisk træk.

Sådan lyder det fra formanden for Fængselsforbundet, Kim Østerbye, efter Søren Pind mandag indskærpede reglerne for prøveløsladelser på baggrund af en redegørelse fra Kriminalforsorgen, der blev udarbejdet i kølvandet på terrorangrebet i København.

Kriminalforsorgen fandt ikke anledning til at stramme reglerne men blot indskærpe dem, og Kim Østerbye stiller sig i den forbindelse uforstående over for justitsministerens reprimande.

»Umiddelbart virker det som om, at justitsministeren har behov for at være politisk handlekraftig med baggrund i, at han har bedt Kriminalforsorgen undersøge, om der er et reelt problem med prøveløsladelser. Og det er der ikke,« siger Kim Østerbye.

Efter terrorangrebet 14.-15. februar bad Justitsministeriet Kriminalforsorgen om at undersøge, om der var behov for at ændre praksis for prøveløsladelser af fanger.

Det viste sig nemlig, at gerningsmanden, Omar El-Hussein, i perioden 2011-2014 havde begået flere strafbare forhold, mens han var prøveløsladt efter en tidligere dom.

Kriminalforsorgen konkluderer, at der på den baggrund ikke er grund til at stramme reglerne men blot indskærpe, at dømte ikke bør prøveløslades, hvis der er risiko for, at de vil begå alvorlig kriminalitet på ny.

Men Kim Østerbye ser ikke noget nyt i, at fængselsbetjentene skal være særligt opmærksomme på fanger, hvor der foreligger en stor risiko for, at de begår ny kriminalitet, hvis de bliver prøveløsladt.

»Man har hele tiden skullet passe på. Omar El-Hussein havde ikke en ekstrem tilgang, inden han kom ud,« siger han.

Kim Østerbye savner desuden, at Søren Pinds løftede pegefinger indgår i en større kontekst.

»Vi har i Danmark et rigtig godt prøveløsladelsessystem, hvor der selvfølgelig ikke er indbygget en garanti om, at noget aldrig går galt. Men jeg savner, at det her indgår i en større helhed omkring radikalisering,« siger han.