Fælles slagplan skal sikre et socialdemokratisk Norden

Statsminister Helle Thorning-Schmidt og resten af Nordens topsocialdemokrater vil vinde magten med en fælles tipunktsplan til syv millioner norske kroner.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal være arbejde til alle, fremtiden skal være grønnere, og så er der behov for mere ligestilling.

Sådan lyder tre af de punkter, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og mange andre nordiske topsocialdemokrater tirsdag og onsdag diskuterer i den norske hovedstad, Oslo. Bag konferencen står Samak, der samler de nordiske socialdemokrater og fagforeninger.

Norske VG skriver, at organisationen har brugt syv millioner norske kroner på at udvikle en plan for, hvordan socialdemokraterne i løbet af de kommende år kan vinde magten i de nordiske lande.

 

»Vi skal lægge en plan for, hvordan vi skal vinde Norden i fremtiden og sikre, at velfærdsstaten fornyes,« siger partisekretær Raymond Johansen fra det norske Arbeiderpartiet til avisen.

»Vi vil videreudvikle den nordiske velfærdsmodel, der er den mest vellykkede samfundsform, som noget land nogensinde har udviklet,« tilføjer han.

Raymond Johansen mener, at velfærdsmodellen, man kender fra de nordiske lande, i bund og grund er socialdemokratisk.

»Den er bygget på vores fællesskabsløsninger, ikke på højresidens satsning på skattelettelser og private løsninger. En vigtig del af den nordiske velfærdsmodel er det organiserede arbejdsliv. Den er under konstant pres fra højresiden,« siger han.

Raymond Johansen medgiver, at planen, der består af ti punkter, kan virke temmelig luftig.

»Sådan må det næsten være, når du skal lave overordnede linjer for alle de nordiske lande,« siger han til VG.

Partisekretæren understreger i samme åndedrag, at der foreligger et over 30 sider langt dokument, som bygger på forskning - her går man i dybden med de ti punkter.