Fædrebarsel har svære kår

Fagbevægelsens mulighed for at sikre mere barsel til far forringes af regeringens tolkning af EU-direktiv. Helt uforståeligt, mener LO og Enhedslisten.

Fagbevægelsen kræver, at regeringen bløder op på sin fortolkning af EUs barsels- og forældreorlovsdirektiver, så det fremover bliver muligt at forhandle mere betalt barselsorlov hjem til far. På billedet ses Nicolai Gjøg, der er på barsel med sønnen Vilmer. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen spænder ben for fagbevægelsens mulighed for at sikre mere betalt barsel til far på trods af, at økonomiminister Margrethe Vestager (R) har sparket opgaven over til overenskomstparterne efter, at regeringen løb fra løftet om øremærket fædrebarsel. Sådan lyder kritikken fra LO og Teknisk Landsforbund. De kræver, at regeringen bløder op på sin fortolkning af EUs barsels- og forældreorlovsdirektiver, så det fremover bliver muligt at forhandle mere betalt barselsorlov hjem til far uden, at mor samtidig skal have udvidet sin betalte orlov tilsvarende.

»Når regeringen skyder problemet over til os, så må de også sørge for, at vi har de bedst mulige betingelser for at forhandle mere betalt orlov hjem til far. De bør tolke juraen på samme måde som i bl.a. Sverige. Her kan man godt nøjes med at give far mere betalt barsel, så længe hans periode ikke bliver længere end mors,« siger Byrial Bjørst, Ph.d. i ligebehandlingsret og ansat i Teknisk Landsforbund.

Dobbelt så hurtigt

Fædrebarsel ventes at blive et af de mere ømtålelige temaer på Socialdemokraternes kongres i weekenden. I dele af baglandet – og ikke mindst fagbevægelsen – er der stor skuffelse over, at Socialdemokraternes top med statsminister Helle Thorning-Schmidt og finansminister Bjarne Corydon i spidsen, var de allermest ivrige for at droppe tre måneders øremærket fædrebarsel.

»Det mindste, de nu kan gøre, er, at ændre deres juridiske tolkning af EU-direktiverne, så vi kan løfte opgaven. Finansministeren var selv med til at afvise ønsket om mere fædrebarsel under de seneste offentlige overenskomstforhandlinger med den begrundelse, at det var for dyrt, hvis mor også skulle have,« siger Lizette Risgaard, næstformand i LO.

Hun og Byrial Bjørst understreger, at regeringen er under tidspres, fordi der om få måneder skal udtages krav til de private overenskomstforhandlinger.

»Overenskomstforhandlinger er ikke en gavebod. Kan vi nøjes med at forhandle ekstra uger til far, kan vi løse det her dobbelt så hurtigt som ellers,« siger Byrial Bjørst.

Kritik fra Enhedslisten

I dag har mor ofte 12 ugers ekstra barsel reserveret efter fødslen i forhold til far. Derfor mener Enhedslistens politiske ordfører ikke, at regeringens tolkning giver mening.

»Sverige er ikke blevet kritiseret af EU. Det er helt uforståeligt, at regeringen dropper at lovgive på området og samtidig har så mystisk en tolkning af EU-direktiverne, at de blokerer for, at fagbevægelsen kan løfte opgaven,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) understreger, at hun gerne ser bedre barselsvilkår for fædrene.

»EU-rettens ligebehandlingsregler sætter dog nogle rammer for, hvordan man alene kan forbedre fædres barselsvilkår. Vi er allerede opmærksomme på spørgsmålet, og mine embedsmænd er gået i dialog med EU-Kommissionen om fortolkningen af EU-reglerne på området,« skriver Mette Frederiksen i et svar til Berlingske.