Få overblikket over Socialdemokratiets slagnummer: »Arne-pensionen«

Senere i dag præsenteres udspillet til tidligere pension, men i denne artikel kan du læse, hvad vi på nuværende tidspunkt ved om »Arne-pensionen«.

 
På et pressemøde på Danish Crown i Horsens præsenterede Mette Frederiksen et udspil til en ny ret til tidlig pension. Video: Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Tirsdag markerer en skæbnedag for Socialdemokratiet og statsminister Mette Frederiksen (S), for i dag bliver det længe ventede udspil til tidligere pension præsenteret i Horsens klokken 13.00.

En del ting i udspillet er dog sivet til pressen, og her er et overblik over, hvad vi ved om udspillet indtil videre.

År på arbejdsmarkedet

Ifølge Berlingskes oplysninger arbejder regeringen med en såkaldt »trappemodel« i tildelingen af tidligere pension til nedslidte danskere.

Trappemodellen er baseret på anciennitet, der bliver afgørende for, om man er omfattet af ordningen.

Forslaget lyder, at man efter 42 år vil få ret til at gå på pension et år tidligere end normalt, mens man efter 43 kan forlade arbejdsmarkedet to år tidligere. Efter 44 år vil der være mulighed for tre års ekstra otium.

Beløbet

Personer, der opfylder kravene til tidlig pension, kan ifølge Berlingskes oplysninger få en ydelse på 13.550 kroner udbetalt om måneden.

Barsel, sygedagpenge og dagpengeperioder tæller med som en del af optjeningsperioden, erfarer Berlingske.

Optjeningsperioden opgøres, når man er 61 år.

Privatpension

Ifølge Berlingskes oplysninger bliver den private pensionsformue en faktor. Grænsen for den private pensionsformue kommer ifølge Berlingske til at være på to millioner kroner. Har du en sådan opsparing, har du ikke ret til samme ydelse, men en lavere ydelse.

Udspillet, der blev annonceret af Mette Frederiksen i januar 2019, og som populært kaldes »Arne-pensionen«, bliver præsenteret i Horsens på Danish Crown-slagteriet klokken 13.

Finansiering

Regeringen har sagt, at det vil koste tre milliarder kroner om året. Pengene skal blandt andet komme fra bankerne.

Kilder: Berlingske og Ritzau