Få overblik over finansloven: Sådan vil regeringen spare 6,6 mia. kr.

Regeringens finanslovsudspil rummer besparelser for i alt 6,6 mia. kr., erfarer Berlingske. Pengene skal bl.a. bruges på sundhedsområdet og socialt udsatte. Der skæres i bl.a. udviklingsbistand, forskning og beskæftigelsesindsats.

ARKIVFOTO fra Frederiksberg Hospital: Sundhedsområdet, demente og ældre får flere penge i regeringens Finanslovsudspil, Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der lægges op til besparelser for i alt 6,6 mia. kr., når regeringen i morgen fremlægger sit forslag til en finanslov for næste år. Det erfarer Berlingske.

Regeringen vil blandt andet skære udviklingsbistanden med 2,3 mia. kr. allerede næste år, ligesom den vil skære 1,4 mia. kr. fra bevillingerne til forskning. Derudover beskæres den aktive beskæftigelsesindsats med 0,5 mia. kr., ligesom regeringen vil hente 110 mio. kr. på en såkaldt inflationsregulering af boligydelsen, som er boligstøtte til folkepensionister.

Regeringen vil også gennemføre såkaldte budgetforbedringer for i alt 300 mio. kr. på uddannelses-, miljø- og klimaområdet, ligesom den lægger op til at afskaffe statstilskud for i alt 200 mio. kr. til Øresundsforbindelsen og Storebæltsbroen.

Også DSB må bidrage til regeringens finanslov ved at sige farvel til 300 mio. kr. i statstilskud, ligesom regeringen vil rydde op i en række statslige puljer for i alt 200 mio. kr.

Til sidst bidrager det udskældte omprioriteringsbidrag, også kaldet grønthøsteren, samlet set med 1,1 mia. kr. næste år. Pengene kommer fra kommuner, regioner og det statslige område.

I alt bidrager de mange forslag til besparelser som sagt med 6,6 mia. kr., som kan bruges til nye initiativer. Og regeringen sætter allerede nu adresse på, hvordan den mener, at store dele af beløbet skal bruges.

Regeringen lægger således op til i alt at løfte sundhedsområdet med 2,4 mia. kr., som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lovede i valgkampen.

Blandt andet vil regeringen bruge 500 mio. kr. på at styrket indsats overfor demente og ældre, medicinske patienter, ligesom at regeringen vil bruge 450 mio. kr. på at styrke de såkaldte patientrettigheder.

De danske patienter skal bl.a. påny have ret til at blive behandlet andetsteds, hvis der er en ventetid på behandling på mere end 30 dage på de offentlige sygehuse. Som noget nyt skal patienterne også have ret til udredning på et privathospital, hvis ventetiden er på mere end 30 dage på det offentlige sygehus.

Også de socialt udsatte kan se frem til øget hjælp. Regeringen vil således lægge op til at bruge i alt 1,9 mia. kr. i perioden 2016-2019på de mest udsatte og folk på overførselsindkomster. Pengene skal findes ved udmøntningen af de såkaldte satspuljemidler.

En anden satsning for regeringen bliver en pakke, der skal sikre udenfor landets store byer. Dette skal ske ved at bruge 150 mio. kr. om året fra 2016-2019 på at "understøtte" erhverv uden for de større byer og i landdistrikterne.

Regeringen vil også bruge 800 mio. kr. på at videreføre det såkaldte håndværkerfradrag til næste år.

Til sidst vil regeringen, som omtalt af Berlingske, indføre en masse initaitver for at forbedre rammevilkårene for dansk erhvervsliv. Eksempelvis skal den såkaldte NOx-afgift afskaffes fra 1. juli næste år, ligesom at rammerne for generationsskifte af virksomhederne skal forbedres.

I finanslovsudspillet afsætter regeringen 1,7 mia. kr. til en såkaldt "forhandlingsreserve", som de partier, der vil være med i en finanslovsaftale, kan komme med ønsker til.

Her har Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti eksempelvis begge lægt op til at fastfryse den stærkt stigende grundskyld, som udgør en stor udgiftspost for mange boligejere i bl.a. hovedstadsområdet.

 

Her spenderes:

 • Sundhedsområdet
 • Socialt udsatte (satspuljemidler)
 • Erhverv i mindre byer og landdistrikter
 • Håndværkerfradraget fortsætter
 • NOx-afgift
 • Erhvervsskat ved generationsskifte

 

Her skæres:

 • Udviklingsbistand
 • Forskning
 • Beskæftigelsesindsats
 • Boligydelse
 • DSB
 • Diverse statslige puljer