Få EU-borgere tager smutvej til danske dagpenge: »Diskussionen om velfærdsturisme er så overdrevet«

Frygten for, at EU-borgere rejser til Danmark for at modtage velfærdsydelser i form af dagpenge er stærkt overdrevet, mener de Radikale og SF efter opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1, 2, 3… 18 EU-borgere.

Så få personer har i 2015 udnyttet muligheden for at komme hurtigere på dagpenge i Danmark ved at medregne optjeningsperiode fra deres respektive hjemlande.

Det viser en ny opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet, og tallene viser med »al tydelighed« ifølge de Radikale, at man endegyldigt skal lægge begrebet »velfærdsturisme« i graven.

»Diskussionen om velfærdsturisme er så overdrevet,« siger de Radikales beskæftigelsesordfører, Sofie Carsten Nielsen.

»At der er 18 mennesker, viser med al tydelighed, at der ikke er nogle mennesker, der tager til Danmark for at udnytte dagpengekassen,« siger hun.

For at få ret til dagpenge i Danmark kræver det, at man har indbetalt til en a-kasse i mindst et år samt været i 52 ugers fuldtidsbeskæftigelse inden for de seneste tre år.

For EU-borgere gælder der dog særlige regler, da de kan medregne beskæftigelses- og forsikringsperioder fra hjemlandet. Dog skal de også have været i beskæftigelse i Danmark i mindst tre måneder - det såkaldte optjeningsprincip - for at få ret til dagpenge fra den danske statskasse. Og den mulighed er der kun 18 EU-borgere, der benyttede sig af i 2015.

Sofie Carsten Nielsen mener, at debatten om velfærdsturister har været med til at tegne et fejlagtigt billede af EU, hvor Danmark bliver udnyttet.

»Selvfølgelig skal vi altid være opmærksomme på, om der er nogle, der snyder, og om nogle omgår reglerne. Men man bruger ikke den frie bevægelighed for at få dagpenge,« siger hun.

»Lars Løkke kan godt lide at puste nogle små ting«

Samme kritik kommer fra SFs beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge.

Han mener, at debatten om velfærdsturisme er blevet pustet op af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

»Det er stor ståhej for ingenting i forhold til, hvor meget det har fyldt i debatten,« siger Karsten Hønge.

»Lars Løkke kan godt lide at puste nogle små ting op for så bagefter at vise sig handlekraftig. Det har så den omkostning, som han ikke har tænkt igennem, at det skaber utilfredshed med EU,« fortsætter han.

Karsten Hønge mener, at velfærdsturisme som begreb er med til at skabe frygt, misundelse, uro og utryghed, og at de borgerlige partier har været med til at gamble med holdningen til EU.

»De taler EU ind i en problematisk sammenhæng, når det kommer til vandrende arbejdstagere. At mennesker, der kommer til Danmark, kommer for at snylte og løbe om hjørner med os. Men de kommer for at arbejde,« siger han.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) kalder de 18 EU-borgere for et »meget begrænset antal,« der viser, at det danske optjeningsprincip virker. Men han mener ikke, at regeringen har overdrevet udfordringen med EU-borgeres adgang til danske ydelser, fordi det er et spørgsmål om, hvad der opfattes som “rimeligt” i befolkningen - både i forhold til dagpenge og den famøse børnecheck.

»Selvfølgelig skal man passe på med ikke at tale et problem op til noget, som det ikke kan bære. Men omvendt er det også vigtigt, at ting kan forklares. Det kan godt være, at der kun er få eksempler på det, men hvis man ikke kan forklare det, så kan det sagtens være et politisk problem,« siger beskæftigelsesministeren.